I tio år har Södra Kinda bygdegille arbetat med att få i ordning ett litet museum över redskapen. Ett agrokulturellt museum som de kallar det och nu är det snart klart för invigning. Det saknas bara belysning och katalogisering av utställningen. I söndags under hembygdsgårdarnas dag gläntade man lite på dörren och intresserade fick en chans att se redskapen.
- Vi vill spegla den tiden så som den var innan lantbruket mekaniserades med traktorer, säger John Paulin, ordförande i Södra Kinda bygdegille.
Ingvar Pettersson och Clifford Gustafsson har hjälpt till att ställa i ordning utställningen.
- De senaste åren har vi arbetat med det här varje måndagsförmiddag, säger Ingvar Pettersson.
De har bland annat lagt nytt golv i ladugården och byggt en ny trapp till höskullen.
- Vi har arbetat helt ideellt, säger Ingvar Pettersson.
Clifford Gustafsson berättar att de i mitten på nittiotalet reste runt i södra Kinda och hämtade upp redskapen från folk som skänkt dem till utställningen.
- Sen fick vi göra rent dem med stålborste och smörja dem med olja. Ett tag använde vi så många borstar att det inte gick att få tag i nya i Horn, säger han.
Utställningen är ordnad efter jordbruksåret.
- Vi börjar med plog och slutar med kvarn, säger Clifford Gustafsson.
Från 1700-talet finns en oxplog bevarad. Plogen drogs av två oxar med hjälp av ett ok.
Andra sevärdheter är pinnharv, självbindare och en kastvanna av trä från 1800-talet som användes för att rensa säd.
Redskap som idag inte används alls.
- Både Clifford och jag har varit bönder och vi gör det här för de som är födda i slutet på 1900-talet som inte vet hur jordbruket såg ut förr, säger Ingvar Pettersson.
Det är inte bara jordbruksdetaljer som visas utan även verktyg från smedjan i Bränntorp och byspruta från brandförsvaret i Horn.