Allianskyrkan, som ligger mitt i orten, är platsen där man planerar att bedriva verksamheten. Den avser behandling av pojkar och flickor i åldrarna 13-19 år.
- Det är Aqua Behandlingshem AB, under bildande, som vill driva den här verksamheten, berättar Ann-Marie Strid-Shultz, biträdande socialdirektör på länsstyrelsen i Östergötland.
- Fastigheten, alltså Allianskyrkan, har redan förvärvats av det bolag som avser att öppna behandlingshemmet.
Det är länsstyrelsen som fattar beslut om verksamheten skall få starta i byggnaden eller ej. För närvarande är ärendet ute på remiss till socialnämnden i Kinda kommun.
Vad står det i ansökan?
- Jo, svarar Ann-Marie Strid-Schultz, där skall det, vid full beläggning, finnas möjlighet att samtidigt ha nio ungdomar. De kan komma från hela landet.
- Det avser ungdomar med olika psykosociala problem, exempelvis spelberoende. Det skall inte röra sig om unga som är kriminellt belastade.
- Totalt räknar man med att tolv-femton personer skall arbeta i behandlingshemmet.
- Före detta Allianskyrkan måste byggas om innan den kan användas för sitt nya ändamål. Och då krävs bygglov. Miljöfrågan måste också ses över.
Charlotte Rydström, som arbetar som projektledare inom EU-satsningen "Horn -Hycklinge framtid", med kontor i Horn, säger att hon fått många samtal från boende i Horn.
- Det är samtal som många gånger uttrycker oro och undran. Mitt svar brukar vara att jag är positiv till att ungdomar med problem kan få hjälp Dessutom ger en eventuell satsning nya jobb.
- Samtidigt brukar jag säga att jag inte är någon myndighet, inte heller någon expert på det här området. Låt oss lämna det här beslutet åt länsstyrelsen.
- Säger den ja, då måste det betyda att man funnat att allt är i sin ordning. Dessutom skall ju socialnämnden i Kinda säga sitt.
Charlotte Rydström tycker också att ortsbornas uppfattning skall vägas in.
Det är viktigt att ytterligare informationsmöten kan ordnas för allmänheten, möten där ansvariga för verksamheten ger all tänkbar information.