Det var vid en rutinkontroll för en månad sedan som Göran Nilsson fick veta att hans djurbesättning drabbats av salmonella. Gården spärrades av direkt och inga djur eller produkter får längre levereras därifrån.
-- Beskedet kom som en blixt från klar himmel, säger Göran Nilsson som driver den drabbade gården.
-- Tusen tankar for genom huvudet, vissa nätter har jag inte kunnat sova någonting. Jag var orolig för ekonomin, men nu när det verkar som att det inte var mitt fel känns det lite lättare.
För att få mer betalt för sina slaktsvin anslöt han sig till kvalitetsprogrammet Bis, Bäst i Sverige, i våras. Där ingår bland annat en årlig salmonellakontroll av slaktsvinen, vilken genomfördes i början av maj. När beskedet om smittan kom gjorde Göran Nilsson själv en kontroll även på värphönsen, men de var inte smittade. Hönsen äter grisfoder, och veckan efter provtagningen fick de äta av den nya sändningen, samma som de smittade grisarna åt av. När länsstyrelsens veterinär sedan tog nya provet på hönsen och de visade sig vara smittade rätades frågetecknet ut.
-- Då var det ju lätt att ringa in smittkällan, säger Göran Nilsson.
De 70 värphönsen och 188 slaktsvinen har nu avlivats och destruerats. Smittan har bara hittats bland de djur som ätit av fodret från fabriken i Norrköping.
Ytterligare fem gårdar i Östergötland fick grisfoder från fabriken vid samma tidpunkt som Stora Hycklinge. De ska nu meddelas och undersökas av Jordbruksverket. Provsvaren väntas i slutet av den här veckan. Risken finns att även de smittats av salmonella.
På Göran Nilssons gård ska nu saneringsarbetet inledas. I dag kommer veterinärerna för att göra en saneringsplan.
-- Det blir nog inte helt enkelt. Ladugården som grisarna var i är byggd 1921. Det finns mycket damm i väggarna, och det blir svårt att göra rent i alla små springor i plankorna. Risken finns därför att smittan kommer tillbaka, säger Göran Nilsson.
Eftersom han är ansluten till Bis och därigenom tar regelbundna salmonellaprov betalar staten 70 procent av kostnaderna för sanering, produktionsbortfall och värdet på de nu avlivade djuren. Resten får han betala själv, men om det visar sig att det verkligen är fodret från Norrköping som är smittkällan räknar han med ersättning därifrån. Och han får medhåll från Elov Larsson, biträdande länsveterinär på länsstyrelsen i Östergötland.
-- Om salmonellan kommer från fodret kan han resa skadeståndskrav mot tillverkaren.
Hos Lantmännen, som äger foderfabriken i Norrköping, var ansvariga chefer inte nåbara under måndagskvällen.
-- Vi har försäkringar och regelverk för sådana här händelser, men jag kan inte uttala mig i just det här fallet, säger informationschefen Olof Arvidsson.
Göran Nilssons gård har inte drabbats av salmonella tidigare, och han märkte ingenting på djuren innan fick beskedet, de uppförde sig precis som vanligt. Därför kom beskedet om salmonella som en total överraskning. Men mitt i bedrövelsen kan Göran Nilsson ändå se någonting positivt.
-- Jag hade lite tur i oturen. Vi har plats för 600 grisar, men flera stallar stod tomma eftersom de ska byggas om. Nu hade jag bara 188 grisar på gården, och skadan blev därför mindre än vad den kunde ha blivit, berättar Göran Nilsson.
Hans 70 stutar, yngre kastrerade tjurar, har klarat sig från smittan, likaså hjortarna som finns i gårdens hägn.
Med grisstallarna tomma och i väntan på att saneringsarbetet ska göras ägnar sig Göran Nilsson nu åt underhållsarbete på maskiner och lokaler.
-- Eftersom jag inte behöver utfodra några grisar nu har jag några timmar över per dag. De använder jag till sådant som jag inte hinner med i vanliga fall. Och kanske hinner jag till och med ta lite semester nu.