Försvunne 75-åringen kan ha liftat

Den försvunne demente 75-åringen kan ha liftat från Horn. - Han har tidigare liftat, och försökt lifta, säger Tor Sevelius, polisens länsvakthavande befäl.

HORN2012-08-03 17:42

75-åringen kan alltså ha tagit sig betydligt längre än de 2,5 kilometers radie där man först har koncentrerat sökandet.

- Han kan vara precis var som helst, konstaterar Tor Sevelius.

Sista säkra iakttagelsen av mannen var när han gick till fots längs vägen mot Horn i onsdags eftermiddag.

Zonlarm

Polisen utfärdade under fredagen ett zonlarm till polismyndigheterna i Jönköping, Sörmland, Örebro och Kalmar län. Det tillsammans med att mannen nu är efterlyst som försvunnen, i polisens nationella system, hoppas man ska ge resultat.

En svårighet för polisen är att så få tips kommer in.

- Det har varit skralt hela tiden, berättar Tor Sevelius.

Samtidigt fortsätter sökandet med ungefär samma styrka kring Horn som på torsdagen. Ungefär 10 poliser och 20 personer från hemvärnet letar.

- Området de letar av ökar sakta men säkert, säger Tor Sevelius.

Troligen vid liv

Mannen lämnade hemmet i Äpplerum vid lunchtid på onsdagen. Han lider förutom demensen även av diabetes. Därför är det extra viktigt att han får i sig vätska. Stångån och sjön Ärlången som ligger nära huset har genomsökts bland annat med svävare.

Polisen arbetar efter hypotesen att mannen fortfarande är vid liv.

- Vi kommer arbeta så hela helgen. Vi har varit i kontakt med hans läkare, om diabetesen. Och med tanke på väder och vind så gör vi bedömningen att han fortfarande lever.

Polisen offentliggjorde under fredagen ett foto av mannen, som är 180 centimeter lång, har vitt hår och vitt skägg samt smal kroppsbyggnad. Han var vi försvinnandet från Äpplerum klädd i beige shorts, ljusrandig, kortärmad skjorta, loafers samt mörkare stickad tröja med ljust mönster. Även om mannen är dement kan han verka redig i sitt sätt att tala. Han kan uttrycka sig både på svenska och engelska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om