En fungikultur som fungerar och frodas

Det finns ett 20-tal svampodlingar i Sverige. En av dem ligger på Rumma gård mellan Kisa och Horn.

Vita vidder. Champinjoner så långt ögat når.

Vita vidder. Champinjoner så långt ögat når.

Foto: Torbjörn Lindqvist

HORN2015-07-15 07:00

Det är Lotta Rockler som har förvandlat det tidigare grisstallet i Rumma till svampodling.

De inre delarna av byggnaden är klädda med plåt. Det är rent, sterilt och noga med klimatet i anläggningen.

Luften cirkulerar, fuktigheten ligger runt 86 procent och det växer så knakar.

– Svamparna fördubblar sin storlek på ett dygn, säger Lotta Rockler och börjar skörda av de snövita champinjonerna.

Med handskar på och med stor försiktighet skär hon loss svamp efter svamp.

– Jag bedömer varenda svamp och hanterar dem som ägg. Svampar ska flyttas och röras så lite som möjligt.

"Ett hantverk"

Svampbäddarna levereras från Tyskland var fjortonde dag. Då gäller det för Lotta Rockler att vara på tå.

Odlingen ska vattnas, gallras och skördas med varsamhet och finess.

– Det är verkligen ett hantverk och det syns direkt dagen efter om jag har gjort rätt.

Sina läromästare hittade hon i Ydre.

– Jag funderade på svamp när vi slutade med grisarna. Då hittade jag Jessica och Per Ydrestrand som driver en champinjonodling. Jag fick gå i lära hos dem och utan det hade jag aldrig dragit i gång.

Ständigt plock

Tiden mellan mottagen svampbädd och skörd är endast ett par dagar.

– Då är det ett jämnt flöde av plock.

Svampen levereras dagsfärsk till än så länge åtta återförsäljare och restauranger i Kinda.

– Jag kör ut två dagar i veckan.

Målet är att skörda tre ton svamp per månad. Men vägen dit får ta den tid som krävs.

– Jag vill i första hand vara säker på att ha svamp med god kvalitet. Det är mycket viktigare än kvantitet.

I stället för kött

Ett delmål är också att öppna en gårdsbutik.

– Svamp ligger i tiden. Den innehåller massor med nyttigheter och många vill ersätta kött med svamp.

Det har gått en timme sedan jag svängde in på gårdsplanen vid Rumma. Och sjutton vet om inte de oskördade svamparna har vuxit på sig ytterligare en aning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om