Efter stormen: Elbolaget spränger bort träd

Många träd blåste ner under helgens storm. Nio stycken av dessa hamnade över ledningar i Horn. Nu ska de sprängas bort.

Så här såg det ut när E.on sprängde träd i Kinda och Vimmerby kommun i vintras.

Så här såg det ut när E.on sprängde träd i Kinda och Vimmerby kommun i vintras.

Foto: Jimmy Karlsson

Horn2024-04-15 18:00

– Efter helgen blev 100-tals hushåll i Kinda utan ström, och när vi påbörjade vår flygande patrullering så såg vi nio träd över ledningar i Horn, berättar Björn Persson som är regional kommunikationschef på E.on.

Det är oklart om det är något av dessa träd som orsakade strömavbrotten eller är skyldiga till de strömavbrott som fortfarande pågår i området. Björn Persson berättar att ledningarna också bytts ut till så kallade isolerad ledning. Det innebär att de skyddas mot kortslutning.

undefined
Björn Persson är regional kommunikationschef på E.on: "Det är bra om folk vet att vi ska spränga så att de inte undrar vad som pågår i skogen", säger han.

– Men träden är stora, och där kan de inte ligga kvar, säger Björn Persson.

Eftersom träden är stora finns det dock riskmoment förknippade med att ta ner dem manuellt. E.on kommer därför att spränga bort dem.

– Man sätter en ring på trädet ungefär en meter nedanför ledningen och en ring ungefär en meter ovanför. Sedan går man på säkerhetsavstånd och trycker av. Då faller trädet i tre delar. Sedan är det upp till markägaren att göra vad den vill med bitarna.

undefined
Även i vintras var det problem med träd som föll över ledningar.

En fördel till med att spränga istället för att använda motorsåg är att strömmen i ledningarna inte behöver stängas av under tiden sprängningen sker. 

– Då slipper vi orsaka mer strömavbrott, säger Björn Persson.

Sprängningarna i Horn kommer att påbörjas under kvällen den 15 april eller den 16 april.

– Det är ju bra om folk vet vad det är som låter från skogen, så att de inte blir rädda och undrar, avslutar Björn Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!