Det visar Sveriges radios undersökning bland 220 kommuner. På flera platser serveras en ytterst enkel jultallrik medan Kinda bjuder på desto fler rätter.
Är det jul så är det. Med den mat som traditionen bjuder.
Gör det självDet gäller även vid nyår, påsk och midsommar, säger Anki Bexell, måltidschef i Kinda kommun.
– Vi gör det mesta själva och med svenska råvaror så långt det är möjligt.
– Vi är stolta över att laga maten från grunden.
Ett exempel. Sillen på julbuffén har personalen vid Stångågårdens kök i Horn lagt in med egna händer.
Raska fötterDan före dan var köket rena rama tomteverkstan i köket.
Fem par raska fötter sprang tipp tipp tipp. Ändå tycktes köksansvariga Susanne Pettersson ha full kontroll på köttbulleläget och risgrynsgröten.
Bland ångande grytor, fräsande stekbord och händer som rörde, bredde, silade och packade.
Sill och syltaKindabor som väntar på nåt gott vid kommunens äldreboenden kan se fram emot en generös julbuffé. Med sill, Janssons frestelse, kalvsylta, skinka och mycket mer.
Den som vill skölja ner läckerheterna med starköl och snaps får själv se till att det finns eller låta anhöriga köpa ut.
Praliner till kaffetDäremot ordnar personal på respektive avdelning med saffransbröd, pepparkakor och chokladpraliner till kaffet.
Sen är det risk för att magen är mätt.
Frågan är vart lutfisken tog vägen.
– Den serveras separat på juldagen, säger Anki Bexell.
– Det blir för mycket mat annars.