Bygdegille slår vakt om kroppkakan

Foto:

Horn2005-05-13 00:00

Hembygdsföreningen, med säte i Horn, är mån om att den gamla maträtten lever vidare i människors minne och gom. I går firades Kindakroppskakans dag för femte året i rad.

På kaféet i Horn hade kocken Tommy Larsson ett svettigt arbetspass. Hans arbetsbord i köket var belamrat med kokt pressad potatis, ägg, mjöl, salt, peppar, rimmat fläsk och gul lök. Av det smällde han ihop kroppkaka efter kroppkaka till små bleka, degiga och runda bullar.

Rena rama paltar som med sitt inkråm sänktes ned i ett kokande saltbad. Och här behövdes ingen äggklocka. Kroppkakorna flöt upp till ytan av egen kraft när de var färdiga.

Men det var ju Kindakroppkakans dag. Vad skiljer den från den vanliga kroppkakan? Jo, Tommy Larsson hade spetsat grundreceptet med rökt fläsk och röd lök.

Tydligen en lyckad kombination för anrättningen gick åt som smör i solsken. Med skirat smör och lingon som extra tillbehör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om