Biografen som vägrade att dö

När de flesta småbiografer klappade igen valde Horns bio att satsa. I fjol visades 64 filmer för över 1 700 besökare. 2016 har börjat ännu bättre.

Filmentusiaster. Bio Kontrasts Torsten och Inger Sandén flankerar Börje Carlsson på Hornbio som i eftermiddag visar ”Den gode dinosaurien”.? Foto: Åke Alvin

Filmentusiaster. Bio Kontrasts Torsten och Inger Sandén flankerar Börje Carlsson på Hornbio som i eftermiddag visar ”Den gode dinosaurien”.? Foto: Åke Alvin

Foto:

Horn2016-01-13 08:00

I början av 1900-talet fanns det 2 800 invånare i Horns socken, tre gånger fler än idag. En av tidens stora frågor var det utbredda fylleriet. IOGT-logen 2277 Horns hopp bildades och 1905 byggdes Ordenshuset, det som i dag kallas Godtemplargården – eller snarare Går’n.

Det är här vi hittar biografen.

– Det har alltid visats film i det här huset, från början med ambulerande projektorer och senare med fasta. Min pappa sålde biogodis här på 1930-talet, berättar Börje Carlsson.

Börje har ett finger med i spelet i det mesta som händer i Horn. När bion var nedläggningshotad för några år sedan var det han som kämpade mest för att den skulle överleva.

– Det var för Horns skull mer än för filmintressets. Jag gillar inte när det läggs ner saker i Horn. Jag är lokalpatriot, jag vill att det ska finnas något här i Horn, säger han.

För att överleva krävdes en miljoninvestering i digital teknik. Det gick, tack vare bidrag från Filminstitutet samt lån och bidrag från kommunen.

Nu rullar verksamheten på bra. ”En man som heter Ove” drog till exempel fullt hus, 100 personer, fyra kvällar i rad.

– Det kommer folk från alla möjliga håll, till exempel Kisa och Åtvidaberg som saknar biografer. Men det krävs att allt arbete är ideellt för att det ska gå runt. Ett tag köpte vi städning, men nu är det jag och frugan som sköter det också, berättar Börje.

Börje är kyrkvaktmästare i Horn, men också engagerad i marknadskommittén, kyrkokören, musikkåren och scoutföreningen som arrenderar Går’n. Här sköter han det mesta och medan intervjun pågår möblerar han till eftermiddagens pensionärsmöte. Biofåtöljerna har hjul och rullas bort.

– Går’n används till väldigt mycket. Bio, fritidsgård, föreläsningar, möten, musik, revy, kyrkans aktiviteter ...Min vision har varit att det ska lysa i fönstren varje kväll och det gör det nu. Vi har gått från drygt 100 till över 500 aktiviteter om året, berättar Börje.

Plötsligt piper det i hans ficka.

– Stort larm, jag måste dra. Jag är deltidsbrandman också, förklarar Börje och springer bort mot brandstationen.

Jag stannar kvar en stund och pratar med Inger och Torsten Sandén, som är aktiva i Horns Bio Kontrast-grupp.

– Bio Kontrast visar åtta filmer om året. Det är filmer med djup, filmer som ställer frågor om samhället och mänskliga relationer. Efter filmerna sitter vi kvar och fikar och diskuterar film. Det är så fantastiskt att det finns en biograf här i lilla Horn! säger Inger Sandén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om