-- Den bilden har jag inte sett förut, sa Asta Andersson som var en av besökarna när allmänheten bjöds på visning i Horns bibliotek på fredagen.
På en bildskärm såg hon ett porträtt av sin farmors föräldrar. Bilden, och ytterligare 1 600 fotografier, har lagts in i ett särskilt dataprogram med koppling till databasen Kulturarv Östergötland.
Personer och miljöer på bilderna har identifierats av bygdegillets motor Gun-Britt Monell. Till sin hjälp har hon haft 97-årige Folke Borg. Göran Styrenius har varit anställd i ett halvår för att lägga in motiven i dataprogrammet.
Fotografierna är från slutet av 1800-talet och fram till i år.
-- Vi har samlat bilder sedan 1977 och totalt har vi cirka fem tusen. Men vi har bara lagt in bilder som är identifierade, säger Gun-Britt Monell.
Så hur var det med Asta Anderssons farmor? Jo, hon hette Hilma Svensson och bodde i Dämshult under gården Flytt-hem.
Hon var gift med "Ivar i Dämshult", en man som kom att gå till historien i Horn med omnejd. Han sköt nämligen det sista svarta storkparet i trakten. Året var 1910 och vid den tiden kallades fågeln för odinsvala.
Bygdegillets arbete innebär att de gamla Horn- och Hycklingebilderna blir tillgängliga på internet, berättar Gun-Britt Monell.
Det kan bli värdefullt för släktforskare i Sverige. Men även i USA. Enligt Gun-Britt Monell finns ett stort amerikansk intresse när det gäller att hitta bilder på avlägsna släktingar som en gång utvandrade från trakterna kring Horn och Hycklinge.