Personalen blir sliten och det är stor risk att kvaliteten försämras, sägs det i rapporten.
"Detta är särskilt oroande mot bakgrund av de höga sjukskrivningstalen och att personalen inte upplever sig ha tid för sociala aktiviteter."
Anställningsstoppet innebär att det är mycket svårt för personalen att få semester under icke ordinarie semesterperiod. Personalen tycker att det är tråkigt med nedskärningarna "och känner sig frustrerad över möjligheten att ta semester eller inte".
De anställda har också uppgivit att det kan vara svårt att gå på personalmöten när det fattas folk. Och vid de tillfällen de hinner vara med "är det mycket tal om ekonomi och sparförslag".
Rapporten visar vidare att personalen tycker att det roligaste med arbetet är att få sitta ned och prata med de boende, men att det tyvärr inte finns så mycket utrymme för det nu.
Länsstyrelsen riktar kritik mot områdeschefen Sandra Frejd. Hon ansvarar för den sociala dokumentationen i socialtjänstakten och har uppgivit att det bara är de viktigaste händelserna som dokumenterats.
Länsstyrelsen skriver att detta bekräftas vid granskning av tre akter där det i två av dessa saknas dokumentation under så lång tidsperiod som minst ett år.
"Utifrån de akter som granskats kan konstateras att anteckningar inte förts på ett tillfredsställande vis. Socialnämnden bör därför förvissa sig om hur dokumentationen förs även i andra akter".
-- Det är riktigt att jag inte hunnit med detta, och det är bristande tid som gör att det blivit så, säger Sandra Frejd till Correspondenten.
-- Jag får diskutera det här tillsammans med socialnämnden.