- Det hände ju att vi tvättade med bara händerna för det var ju ingen som visste hur farligt lösningsmedlet var, säger Inge Asp.
Han arbetade vid Kvarntorp på 1970-talet.
- Då fanns det inget säkerhetstänkande.
Efter ett uppehåll kom Inge Asp tillbaka till fabriken 1988 och till ett större miljömedvetande i företaget. I dag är han arbetsledare för 17 anställda.
- Vi som jobbar är ju utsatta och nu vet vi riskerna med tri (trikloretylen).
Sedan drygt tio år får de anställda varje år lämna urinprov och genomgå läkarundersökningar.
- Dessutom görs regelbundna mätningar av luften i lokalen.
Corren berättade i går att en färsk miljöutredning visar på stor spridning av trikloretylen i mark och grundvatten kring fabriken. Halterna är dock förhållandevis låga.
Trots tidigare dåliga kunskaper om riskerna fanns misstankar mot lösningsmedlet redan i mitten av 70-talet. Enligt en källa till Corren ansåg de anställda att vattnet vid Kvarntorp smakade illa och att det var trikloretylen som var orsaken.
Inge Asp minns att dåvarande hälsovårdsnämnden i Kinda kommun besökte Kvarntorp med anledning av misstankarna mot vattnet.
- Vi hade en grävd brunn i anslutning till fabriken där det togs prover och det visade sig finnas spår av tri. Brunnen förbjöds som dricksvatten och är väck i dag.
I dag använder fabriken omkring två--tre ton trikloretylen per år. Medlet används för rengöring och avfettning, och hanteras till största delen av en maskin.