"Vi kan alla bli vinnare"

Johan Persson (S) är kommunalrådet som redan utsett sin stad, Kalmar, till residensstad i den nya regionen.

ptimist. Johan Persson (S) Kalmars kommunalråd har redan utsett Kalmar till en av huvudorterna i en ny region.

ptimist. Johan Persson (S) Kalmars kommunalråd har redan utsett Kalmar till en av huvudorterna i en ny region.

Foto: Marie Kerrolf

Hoppfull2016-06-30 08:00

När vi träffar honom en tid efter utspelet som ledde till intensiv nyhetsrapportering – trots att inget beslut var taget – står han fort-farande fast vid sin åsikt.

– Jag vet med säkerhet att det var ett förslag som Indelningskommittén presenterade på mötet. Jag är klart positiv till det då det visar att kommittén verkligen menar allvar med talet om flerkärnighet. Det gäller att skapa en sådan styrka i en region att flera delar blir självbärande. Om man börjar med orättvisa förutsättningar bygger man in felaktiga funktioner från början.

Att utse Kalmar till residensstad skulle, enligt Johan Persson utjämna den orättvisa som i dag finns i att Kalmar är den del i den nya regionen som i dag har lägst andel statliga jobb.

Men tror du säkert att det kommer att bli så?

– Jag är alltid optimistisk och litar till folks klokskap, säger han.

Vi träffar honom på ett av Kalmar kommuns senaste nybyggen – en enorm brygga i Kalmarsundsparken, strax bakom slottet, som leder rakt ut i Östersjön. På och omkring bryggan vistas soldyrkande människor och en och annan hoppar också i vattnet från bryggan.

– Vi brukar försöka bygga en större grej per år som profilerar Kalmar som kuststad och det här är en sådan sak, säger Johan Persson och sveper stolt ut med armen.

Det viktigaste vid en regionbildning är, enligt Johan Persson, att den inomregionala balansen bibehålls, och att hela regionen får viktiga tyngdpunkter.

– Det blir allt tydligare att landet håller på att klyvas mellan stad och landsbygd och mellan olika landsändar. Om regionbildningen hanteras rätt kan den bli ett sätt att få ihop landet igen, säger han.

Han ser en stor fördel för Kalmar län om tyngdpunkterna fördelas jämnt inom regionen.

– Då blir det naturligt att satsa på infrastrukturen och Stångådalsbanan mellan Linköping och Kalmar kommer att få en helt annan dimension.

Vad kan Kalmar och övriga Smålandslän tillföra Östergötland?

– Utan Småland har inte Östergötland något universitetssjukhus! Östergötland har allt att vinna på en större region som ger bättre underlag för universitetssjukhuset. I den här frågan gäller det att se till att alla blir vinnare.

Han är övertygad om att regionbildningen kommer att innebära fler statliga tjänster till Kalmar län.

– Det kommer att komma hit många statliga verk och myndigheter som inte finns i vår region i dag.

Vad gäller kopplingen till Östergötland så ser Johan Persson flera saker som förenar. Bland annat att de gröna näringarna är stora.

Men även mer vardagsnära saker bygger broar mellan företrädare för de båda länen:

– Något jag uppskattar med Östergötland är flatrökt ål. Det är en favoriträtt, säger han.

Han är också lite avundsjuk på Östgötakusten, som har både klippor och skärgård.

– Det är ju något som vi saknar i Kalmar. Men vi bygger många bryggor och strandpromenader för att kompensera för det och vi jobbar flitigt med att medvetet lyfta kusten utifrån våra förutsättningar.

Vad är mest kännetecknande för en kalmarit?

– Dels är det ju språket. Vi har ju väldigt svårt att säga ”r” och därför säger vi korv med å i stället, så det blir ”kåv”.

– Sen har vi historiskt haft en bild av oss att jantelagen är stark här och att uttrycket ”det gaur inte” används flitigt. Men jag säger att jantelagen är begravd. Det har hänt väldigt mycket i Kalmar de senaste åren. Vi bygger ett nytt universitet för en och en halv miljard, vi har 1 000 bostäder i produktion, vi hade 5 000 personer i vår Pride-parad, vi har landets enda kommunala flygplats som faktiskt går runt. Kalmar är en öppen och modern stad och den kalmaritiska inskränktheten är borta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!