Visst lugn trots att torkan slår hårt mot lantbruket

Förra veckan kom det första regnet på flera veckor, men mer behövs. Hur är det egentligen att hålla djur när torkan är ett faktum?

Bengt Sturesson och Gustaf Sturesson, som driver Fogdegården i Hogstad, ser ändå ljust på situationen. "Till korna tror jag att det kommer ordna sig", säger Gustaf Sturesson.

Bengt Sturesson och Gustaf Sturesson, som driver Fogdegården i Hogstad, ser ändå ljust på situationen. "Till korna tror jag att det kommer ordna sig", säger Gustaf Sturesson.

Foto: Jennifer Grönquist

Hogstad2023-06-24 11:00

Familjen Sturesson på Fogdegården föder upp köttdjur av raserna Red Angus och Charolais och har hela 64 000 värphöns. Här finns många munnar att mätta, och det varma vädret har gjort och kommer att göra avtryck på årets skörd. 

– Nu har vi totalt 160 djur som går ute på bete, berättar Gustaf Sturesson, som driver gården tillsammans med sin pappa, Bengt Sturesson med personal.

undefined
På Fogdegården i Hogstad föder familjen Sturesson upp kor av raserna Red Angus och Charolais. Just nu har de 160 djur ute på bete.

En vallskörd har hunnits med i år, men den blev inte lika stor som normalt.

– Vi har fått in lite mer än två tredjedelar av en första skörd, men vi är beroende av en andra och tredje skörd också, förklarar Bengt Sturesson och tillägger:

– Det har snart gått tre veckor sedan vi skördade och det finns inte antydan till någon återväxt. Därför känns det som att vi kanske bara kommer få två skördar i år. 

Till följd av en kall, blöt och sen vår kunde djuren inte gå ut på bete lika tidigt som vanligt. Resultatet av det är att förra årets grovfoder redan är slut, vilket skiljer sig från den otroligt torra sommaren 2018.

– Då hade i alla fall vi rätt mycket foder med oss in i året, men så är det inte nu. I år tömde vi lagret tidigt för att vi inte kunde få ut djuren på bete, eftersom det inte fanns något för dem att äta, säger Gustaf Sturesson.

undefined
Bengt Sturesson och Gustaf Sturesson, som driver Fogdegården i Hogstad, ser ändå ljust på situationen. "Till korna tror jag att det kommer ordna sig", säger Gustaf Sturesson.

Runt Fogdegården finns 70 hektar naturbetesmark. Normalt sett brukar det räcka gott till alla gårdens djur, men i år hade det inte skadat att ha mer, menar Bengt Sturesson.

– Ett sådant här år hade man velat ha minst 20 procent mer.

Att stora delar av betesmarken är nedbränd till följd av det varma och torra vädret har gjort att det är fullt sjå med att flytta korna mellan de olika hagarna. 

– Vi flyttar runt lite mer än normalt mellan olika beten för att vi inte ska hamna i ett läge att behöva börja stödutfodra. Men till korna tror jag att det kommer ordna sig, säger Gustaf Sturesson och fortsätter:

– Men när det kommer till halm kommer vi få ta nästan allt vi har för att förse dem med halm att ligga på och att äta.

För spannmålet ser prognosen alltså inte riktigt lika god ut, och skörden ser ut att bli mindre än väntat.

– Vi har redan tappat 25 procent i skörd, så det största problemet blir nog spannmål till hönsen.

När förra veckans regn kom var det nog många som drog en lättnadens suck. Och visst har nederbörden hjälpt växtligheten på traven till viss del, men även om det skulle komma mer regn framöver påverkar det inte dessa grödor nämnvärt. 

– Det kanske blir lite bättre matning i kärnorna om det kommer mer regn, men det blir inte längre på höjden. Det betyder också att vi kommer få väldigt lite halm i år, säger Bengt Sturesson.

undefined
Fogdegården

2018 var köerna till slakterierna långa när torkan gjorde att foderbristen blev ett faktum. Även om Sturessons ser relativt ljust på situationen just nu, är det inte ett läge de skulle vilja hamna i.

– Det skulle vara en katastrof ekonomiskt för oss att behöva skicka våra avelsdjur, som ska producera framtiden för våra kunder, på slakt till följd av foderbrist. 

Nu hoppas far och son på en lång och mild höst, för att djuren ska kunna gå ute på bete så länge som möjligt.

– Sen får vi planera kring utfodringen. Kossorna börjar kalva runt jul, och innan det äter de mycket halm och en mindre del ensilage. Ett sådant här år kan vi dock behöva komplettera med spannmål, vilket vi annars inte gör, säger Bengt Sturesson.

Orolig eller vill hjälpa?

Har du betesmark som inte används? 
Använd Länsstyrelsens betesmarksförmedlingstjänst, där du kan få kontakt med djurhållare som är i behov av bete till sina djur. Ska starta upp under veckan. 

Är du som lantbrukare orolig eller mår dåligt?
Vänd dig till LRF:s omsorgsgrupp. Där kan du få kontakt med deras bondekompisar, som kan ge samtalsstöd. Kontaktuppgifter finns på: https://www.lrf.se/regioner/ostergotland/omsorgsgrupper-och-information-vid-kris-i-ostergotland/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!