Elisabeth Klippinger, granne:
-- En perfekt gudmor och barnvakt åt mina tvillingar Ebba och Louise, snart två år. Marie stöttar oss på alla sätt, är engagerad, omtänksam, strukturerad och otroligt energisk. Andra retar sig på att hon är rättfram, men det gillar jag.
Lennart Svensson, chef för Hushållningssällskapet i Östergötland:
-- Marie är rak och ärlig, självgående när det behövs men också bra att samarbeta med. En behaglig och utåtriktad person som vet vad hon vill och tror på vad hon gör. Därför är hon aldrig rädd för att säga ifrån, inte heller mot chefen.
Yrke: Mat- och kostkonsult.
Bostad: Släktgården Salvetorp vid Hogstad.
Familj: Make Staffan Lönneskog, taxen Isa.
Fritidsintressen: Husrenovering, matlagning, läsning (helst skönlitteratur), jakt (utan bössa), jordgubbsodling.
Marie Lönneskog Hogstadius faller för frestelser och kämpar tämligen framgångsrikt för att hålla asketismen stången på släktgården Salvetorp vid Hogstad. I mitten av december ska hon bli mamma för första gången och kan väl tänka sig att köpa vanliga barnmatsburkar. Åtminstone att ha i reserv.
-- När nya bekanta på en middagsbjudning får reda på vad jag sysslar med avstår de gärna från en andra portion av desserten. Det är ju synd, tycker hon.
Påpekandet påminner Correns reporter om att han nyss saknade den halva sockerbiten i kaffet. Varför frågade jag inte efter den?
Oj, nu blev visst mat- och kostkonsulten en aning generad. Det var inte min mening att vara oförskämd utan mer peka på de förutfattade meningar som är så lätta att fastna i.
Marie vill inte komplicera vår tillvaro utan hellre förenkla den:
-- Det finns färdiga portionsförpackningar och även såser som är riktigt bra, säger hon. Men man bör komplettera med bröd och grönsaker för att få i sig tillräckligt med näringsämnen och inte bli hungrig efter någon timma.
Såser gör hon ofta, men såsar, nej! Chefer, medarbetare, grannar och kursdeltagare vittnar om att Marie är en mycket medveten och målinriktad 30-åring, som med stor kraft genomför sina projekt.
Numera handlar det i stor utsträckning om säljtjänster. Arbetet som matkonsult, eller hemkonsulent som det tidigare hette, är helt annorlunda än på den legendariska företrädaren Rut Wallensteen-Jaegers tid.
-- Jag ska dra runt min egen budget och har kommit en bra bit på väg.
Många östgötar har fått ta del av Maries visdomar och visioner sedan hon som 25-åring blev landets yngsta hemkonsulent. Hon lär potatisbönder koka potatis och unga familjer att laga rätt rätt på lätt sätt.
-- Det finns både tid och pengar att tjäna i köket. Och disk också!
Gör såsen först, koka fisken i den. Då blir det mindre krångligt och färre byttor. Bara ett av många knep hon visar och bevisar på sina kurser.
Häromdagen stärkte hon det köksrelaterade självförtroendet hos en hel herrklubb. Männen lagade en wokmåltid, järpar med färdig sås, en kycklingrätt och laxburgare utan större missöden.
-- De var verkligen impade av sig själva.
En hjärtesak för Marie är det matstartsprojekt som pågått i två år och finansierats av jordbruksdepartementet och landstinget. Matkonsulterna, 33 i landet för närvarande, samarbetar med barnavårdscentraler, distriktssköterskor och dietister för att lära nyblivna föräldrar vad de ska koka ihop åt sina telningar.
-- Många har dåligt självförtroende och köper barnmatsburkar för att vara på säkra sidan.
Marie fördömer inte det enkla men dyra valet. Det kan gott duga som komplement till egna smakportioner, goda, nyttiga, varierade, lättlagade. 16 för- äldrar i Motala deltog i föra veckan på konsultens sista matstartsmöte innan hon tog för- äldraledighet.
Marie byter roll, och annat, och blir mamma på heltid. Då tänker hon leva som hon lär, på ett ungefär.
Släktgården Salvetorp, som funnits där i ett och ett halvt sekel, har renoverats och moderniserats och bland annat fått helt nytt kök, för säkerhets skull med en vedspis i ena hörnet. Strömmen brukar nämligen försvinna ibland, och det gäller att vara garderad.
Ladugården, med tork och lagerutrymmen, är lillebror Kalles domäner. Han har tagit över driftsbolaget och blivit herre på herrgården Biskopsberga, på andra sidan Skänninge, med betydande produktion av spannmål, potatis och jordgubbar. Pappa Göran gör sitt bästa för att hålla sig lite i bakgrunden.
Marie då?
-- Jag har både harvat och plöjt men gör det inte längre. Däremot brukar Staffan rycka in vid vårsådden och höstskörden.
Det är Maries man, utbildad lantmästare och aktiv jägare men till vardags verksam på en bokföringsbyrå i Vadstena. Bra att ha någon som håller ordning på siffrorna.
Till familjen hör också Isa, treårig strävhårig tax som fått förtidspension. Hennes hjärta är för svagt för att klara påfrestningarna under jakten.
-- Men en bättre motionskompis går inte att få, konstaterar Marie, som själv har jägarexamen men ingen bössa.
-- Jag duger bara som drevkarl.
Och som matmor med vilt begär. Frysarna är fulla av älg- och rådjurskött, det blir mycket att bita i. Något annat som behöver kompletteras inför matkonsultens mammaledighet? Ja, det ska väl i så fall vara förrådet med choklad.