Det kände inte Bengt Sturesson till som driver Herrgårdens äggproduktion AB tillsammans med hustrun Agnetha och sonen Gustaf. Men det kom inte heller som en total överraskning.
– Vi vet att det finns många värpproducerande företag av lite storlek här – av de 200 som finns i landet, säger Bengt Sturesson.
Med "lite storlek" menar han lantbrukare som har 5 000 hönor eller fler.
Äggproduktionen kom de igång med 1998 – utöver växtodling och köttdjur.
Bengt Sturesson funderade länge på att hitta något nytt som gick att utveckla. Gården var ändå tidigt ute med storskalig äggproduktion vilket visade sig vara en lyckad satsning.
– Vi startade i rätt tid. Mycket har förändrats sedan vi byggde första stallet, säger han.
Gården har tre stora hönsstall med fyra enheter frigående höns.
Just nu är efterfrågan större på ekologiska ägg, men det är inte bara att ställa om. Investeringarna som är gjorda ska hämtas hem inom 20 år. Annars är investeringen olönsam.
Gustaf är den ende av de tre barnen som vill följa i föräldrarnas fotspår. Han vill gärna satsa och bygga ut äggproduktionen, men det är inte rätt tillfälle just nu.
Efter lite inledande snack över en kopp fika med ägg och mackor på kontoret åker vi vidare till djuren. På med skyddsmunderingen och in i stallet. Hönorna rör sig fritt på hyllor och golv. Foder kommer in längs ena väggen och äggen ut på ett rullband som fortsätter ut till en lagerlokal.
Dygnsrytmen styrs via belysningen. Hönsen värper mest när det är morgon, det vill säga blir ljust igen.
Äggen transporteras vidare till ett packeri i Linghem. Sedan säljs de som Östgötaägg, Stjärnägg eller Garantägg. Varje ägg går att spåra med hjälp av nummerstämpeln.
Så här till påsk är det rätt tomt i lagret. Äggätandet ökar till påsk. Ändå går det åt mer ägg till jul då alla kakbak kräver sitt, berättar Agnetha Sturesson.