Ann-Marie Sjöö, moderat oppositionsråd i Mjölby kommun, tillhör dem som reagerade på vägens beskaffenhet. Inte som politiker men väl som privatperson och boende vid vägen.
Hon menar att något måste ha gått snett vid en tidigare beläggning av vägen, sträckan Mjölby-Hogstad-Väderstad. Detta eftersom en blöt tjära trängde upp på vägbanan gång på gång i somras.
Enligt Ann-Marie grusades vägbanan som aldrig förr i somras för att binda den uppträngande tjäran, men det gjorde vägbanan än mer hal och slirig.
Hon tycker det är tursamt att inga olyckor hände och oansvarigt att inga skyltar med halk- eller slirvarning sattes upp.
"Skyltning som varnar för halkrisk och slirig vägbana måste omedelbart sättas upp", skrev hon i ett brev till Vägverket, daterat 21 augusti.
Några skyltar kom dock aldrig upp. Vägverkets driftledare Jörgen Gustafsson besiktigade vägen 26 augusti och konstaterade därefter i ett svarsbrev till Sjöö att vägytan var fast och jämn, men att det förekom lösgrus på vägkanterna som skulle sopas bort.
-- Jag blev ju mycket förvånad över att Vägverket tyckte att vägen var utmärkt, för att inte tala om hur andra kringboende reagerade. Men visst blev vägen bättre i slutet på augusti när det blev kallare än vad den hade varit tidigare under sommaren, säger Ann-Marie Sjöö.
Jörgen Gustavsson menar att det är ofrånkomligt med blödningar på vägbanan i asfalten en sådan lång och het sommar som den gångna, och att han är medveten om att Hogstadsvägen varit drabbad av detta.
-- Jag vet att NCC, som sköter vägunderhållet, lagt på stenmjöl vid flera tillfällen i sommar på denna väg för att motverka att körbanan blir kladdig och trafikfarlig.
-- Generellt är vi som jobbar med vägarna annars överraskade av att vi haft haft väldigt lite blödningar i vägbeläggningarna, sett till hur varmt det varit.
Jörgen Gustavsson menar att förklaringen till att blödningarna minskat i omfattning är att det visat sig vara lyckat att blanda upp bindemedlet, alltså asfaltlimmet, med vatten.
Uttryckt mer fackmannamässigt har asfaltlösning ersatts med asfaltemulsion. Det är något som man gått in för sedan mitten på 1980-talet och det främst av miljöskäl.
Jörgen Gustafsson har inga uppgifter som tyder på att det är tidigare begångna fel vid beläggningsarbeten som fått just Hogstadsvägen att blöda.
Han nämner att för fyra--fem år sedan las det en ny vägyta bestående av återanvänd asfalt. Nackdelen med det materialet är att vägbanan blir lite otät.
Därför lades det förra året ett nytt ytskikt med asfaltlim i botten och över det stenmaterial.
-- Idealet är ju att inte ha några blödningar över huvud taget, men det är en grannlaga uppgift att få det att fungera så. Används för lite bindemedel så fastnar inte stenmaterialet, så det är en balansgång att gå.
Men borde det inte ha satts upp tillfälliga skyltar i somras som varnade för blödningarna?
-- Det är svårt att svara på det så här i efterhand. När jag besiktigade vägen fanns inget behov av några varningsskyltar, men det är möjligt att det funnits tidigare under sommaren.