Sharpman är tre bolag
Näring i bygden
Hogstad, kyrkbyn strax väster om Mjölby, har varit påfallande oförändrad under decennier. Det är länge sedan nu som "Riksettan", E4:s föregångare, dagligen förde tusentals svenskar genom samhället. Vägen, till Mjölby och till Väderstad, är sig lik men den tunga trafiken har flyttats till motorvägen, tre kilometer söderöver.
Möjligen något undanskymt för den ännu oinvigde, finns här i Hogstad "Europas största enskilda varuhus för hästsport". Det är i alla fall så han gärna uttrycker sig, Joakim Rydmark, som driver Sharpman tillsammans med syskonen Niclas och Annika.
I hästsportkretsar har Sharpman blivit stort och drar kunder från 30 mils avstånd, genomresande norrlänningar och skåningar alltså oräknade.
Joakim Rydmark klagar inte på läget. Närheten till E4 är viktig, så viktig att hela butiken skall flytta till den nyinköpta Berggården, granne med Mc Donalds i Mjölby. Där skall det också bli eget ridhus och med tiden övernattningsmöjligheter för hästfolk med ekipage i en miljö som skall behållas "lantlig".
-- Hogstad har ett bra läge men det nya läget blir superbra, sammanfattar Joakim.
Medan den 1 500 kvadratmeter omfångsrika Sharpmanbutiken, med mycket mer än enbart häst-artiklar, marknadsförs utåt så är en del av företaget högst anonym. Sharpman Engineering AB är ett fristående bolag som döljer sig inom den mera gårdsliknande än fabriksliknande anläggningen i Hogstad.
-- Vi är tolv anställda konsulter och konstruktörer och har en verkstad för legotillverkning åt bland annat Väderstad-Verken och BT. Vi utvecklar och tillverkar egna produkter och ritar allt mekaniskt som går att rita. Det kan vara speciella såmaskiner eller telefonhytter, berättar Niclas Rydmark, ingenjör liksom brodern Joakim.
Niclas har hållit fast vid tekniksidan medan Joakim "tog tag i hästarna och sadlade om". Det blev så, något slumpartat, och går tillbaka till 1994.
Familjen Rydmark hade 3 000 kvadratmeter yta till förfogande i utflyttade fabrikslokaler.
-- Vi köpte ett parti sadlar från Tranås. Det blir tio år sedan nu i maj, berättar Joakim.
Några tyckte syskonen borde fortsätta på "hästlinjen". Andra trodde inte alls på den idén.
-- Vi hade varken häst- eller butikskunnande men vi kunde anställa folk med kompetens, konstaterar Joakim som gärna betonar kunskapssidan i verksamheten.
I mellandagarna, trots vädret, sökte sig en ström av kunder till Hogstad.
-- Det är nog så att vi har vår mesta julhandel efter jul, säger Joakim.
Det är inte ovanligt med hela familjer i butiken men kanske är de vanligaste kunderna mor och dotter i åldershaket tio till femton år. Och för all del även mor- och farföräldrar med barnbarn och presentkort som skall omsättas.
När Joakim Rydmark försöker sig på en topplista av sålda varor hamnar yllestrumpor, underställ och varma kängor överst. Ridstövlar kommer högt och en riktigt bra dag kan tio -- femton sadlar hitta nya ägare.
Inprovningar klaras i ridhuset och den som i mellandagarna behövde justeringar kunde vända sig till sadelmakaren Johnny Ramsten. Han kommer till Hogstad från Strömsholm några dagar per månad.
-- Här finns duktig personal som kan sin sak, säger Johnny som gav sig på sadelmakeriet som lärling 1971 och som varit yrket troget sedan dess.
-- Lärlingssystemet borde utvecklas inom många hantverk och branscher, säger Johnny samtidigt som han ger en sadel ny stoppning.