Lördagen är festlig i Hogstad. Den gamla skolan som blev förskola står på en höjd mitt bland grönskande björkar. Vid stora entrén hänger mängder med ballonger, det är servering, tipspromenad, ponnyridning, vernissage, brassmusik, lotteri och mycket mer.
Eva Häll har anledning att känna sig både nostalgisk och vemodig. Visst är hon också glad, lycklig och stolt över att Björkbacken lever vidare i högsta välmåga. Men hon saknar sin bortgångna väninna, Elisabet Andersson, som tillsammans med henne drog igång förskolan efter sandlådesamtalen.
-- Den här dagen hade många av oss önskat att Elisabet hade kunnat se vad hon kämpade för.
Då, för drygt 10 år sedan, hade de båda barn i småbarnsåldern och kom på idén att de kunde ordna något för barnen i egen regi. Elisabet Andersson var aktiv centerpartist och gjorde mycket för att få gehör bland politikerna, berättar Eva Häll. Det blev många turer innan förslaget gick igenom i kommunfullmäktige med en rösts övervikt.
Nästa steg blev att få ordning på den gamla skolan och få tag i inventarier.
-- Vi drog ihop saker och tiggde från andra daghem, trehjulingar som andra inte saknade. Jag donerade min gamla skinnsoffa för att personalen skulle ha något vettigt att sitta i, och jag har sytt alla gardiner. Det skulle bli så hemlikt som möjligt, säger Eva Häll.
Då var hon själv en av dem som jobbade på Björkbacken som förskollärare. Visst var det mycket jobb att starta det hela, men nu kan hon se att det lönade sig mer än väl.
-- Jag är numera lärare på Väderstad skola, och det märks att barnen som vuxit upp på Björkbacken har en särskild trygghet och gemenskap. De söker sig till varandra i olika situationer.
Björkbacken var den andra förskolan som drevs av ett föräldrakooperativ i Mjölby kommun efter Axet i Väderstad. Det som var kontroversiellt för vissa politiker togs emot bra av Hogstadborna, minns Eva Häll.
-- De äldre har kommit till våra öppna hus och är glada åt att det blev liv och rörelse i byn.
Sedan dess har Hogstad tyvärr åter blivit något tystare. Byn har förlorat sin affär, men en iransk familj har köpt huset och deras barn hör till de som går i förskolan på Björkbacken.
Marita Kols, numera specialpedagog i Västra Hargs skola, var också med vid starten. Det krävdes vissa ansträngningar att få samarbetet mellan personal och föräldrar att stämma, inte så mycket när det gällde det praktiska, däremot synen på pedagogiken, kommer hon ihåg.
Maria Saxin tillhör den för- äldraskara som är aktiv nu. Hon sitter med i styrelsen och är kvalitetsansvarig. Det fina ordet innebär att hon har hand om diverse pappersexercis, utvär- deringar, inköp av presenter, uppvaktningar och listor för föräldratjänsten.
Barnen är mellan tre och fem år, sedan tillkommer de som redan börjat i skolan men som intar frukost på förskolan och får vara där efter skolans slut. För närvarande finns det 15 barn på förskolan som tillhör 14 familjer.
-- Det är lite lite, ju fler familjer desto bättre, tycker Maria Saxin.
Minsta antalet som förskolan kan klara är omkring 12 barn, menar barnskötare Monica Lundh, men prognoser visar att barnantalet snar kommer att öka igen.
Bland vimlet av besökare syns Eva Hälls barn Viktor och Karin Häll, numera 15 och 12 år, bland de första som gått på Björkbacken. Karin hjälper till med ponnyridningen och Viktor har just fått tag i en godispåse.
Ingela Perssons dotter Sofie Claesson har fått en clownmålning i ansiktet, både hon och lillebror Philip Claesson går på Björkbacken nu. Till festen kommer Monica Holm som vinner en resväska på lotteriet, hon har barnbarn på Björkbacken.
En äldre välklädd herre går runt på tipspromenaden. Det är Sten-Åke Andersson, c-politiker. Han har också anledning att vara stolt över Björkbackens tillblivelse. Denna dag får han göra det samma som för tio år sedan: Hålla ett invigningstal och lovprisa idén med kooperativ och föräldramedverkan som ett sätt att göra Hogstad till en bra ort att leva och bo i.