Håkan Karlsson höll på att bära ut virke till den nya friggeboden när han snubblade över den stora klumpen.
– Jag var säker på att det var en sten som jag slog i, säger han.
Men det var inte en sten som Håkan Karlsson hade råkat på. Klumpen var gulbrun och ytan ojämn med bucklor. Ungefär tio centimeter bred och med en vikt på 280 gram. Efter att ha rådfrågat Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, visade det sig att han hade hittat en tryffel i sin trädgård. Närmare bestämt en Stjärnhovstryffel. Sorten förekommer i Sverige från sommaren till hösten, men är sällsynt. Den är ätlig och används främst som krydda.
– Jag plockar ofta svamp, men jag har aldrig hittat något liknande. Den har inte börjat lukta än så den ska fortfarande vara ätbar, säger Håkan Karlsson.
Nu ligger den förvarad i kylskåpet. Där ska den kunna hålla sig i upp till tio dagar.
Ulla Hodges från Linköpings svampklubb säger att man kan behöva undersöka den med ett mikroskop för att fastställa att det är en Stjärnhovstryffel.
– Den är ganska ovanlig. Men det är ju inte en av de mest värdefulla tryfflarna. Den har kanske inte riktigt samma smaksensation som de dyrare sorterna, säger hon.
Håkan Karlsson har inga planer på att sätta i sig tryffeln själv.
– Jag äter inte gärna svamp. Men kanske är det någon annan som är intresserad, då får de gärna höra av sig.