Hani ”Nimdra” Abbas, är lite av en kändis inom svensk cosplay. Hon dömer tävlingar, deltar på mässor (eller cons som det också kallas) och så lär hon ut hur man enkelt kan tillverka dräkter hemma. Under lördagen stannade hon till på biblioteket i Mjölby för en workshop.

–  När jag fick se cosplay var det som att gå in i en helt ny värld. Men jag var osäker på om jag kunde göra det här. I dag är det första jag säger när jag föreläser att man inte ska känna sig hotad av hur duktiga andra cosplayare är. Det är vanligt att man känner att "sådant här kan inte jag göra". Men det kan du, säger Hani Abbas.

Snart är kreativiteten full i gång. Deltagare klipper ut delar av plast och limmar ihop dem till masker eller hjälmar. Möjligheterna är många.

Artikelbild

| Samarbete. Syskonen Max,12, och Tuva Lubkowitz, 8, gör en hjälm tillsammans.

– Det här är min stora passion. Man blir plötsligt sömmerska, frisör, makeup-artist, elektriker eller smed. Det är det som är så charmigt med cosplay. Jag älskar det. När folk säger att "det här kan du inte göra professionellt" säger jag att jo, det kan jag, säger Hani Abbas.

Lotta Lindström, kultur- och fritidsstrateg på kommunen anländer som en medlem av systraskapet kring Morgan le Fay, halvsyster till kung Artur i sagorna. Det är första gången som kultur- och fritidsförvaltningen är med och ordnar cosplay.

– Närcon i Linköping visar vilken fantastisk kreativitet det finns hos många unga. Det vill vi fånga upp. Kan vi locka några att testa här i dag är det jättebra, säger hon.

Syskonen Max, 12, och Tuva, 8, har aldrig hållit på med cosplay förut – men det kan man inte tro. Snart ligger en hjälm med taggar på som de gjort och väntar på att limmet ska torka.

Artikelbild

| Inspiration. Några av Hani Abbas skapelser – ofta inspirerade av olika datorspel.

– Vill inte du ha det här som din nya hobby? Det vill jag, säger Tuva till sin bror.