Semestertips: Vandra i medeltida fotspår

I Vadstenas klostermuseum kan du resa från det kungliga palatset, genom klostret och till sjukhustiden – allt under samma tak. "Det här är en viktig del av medeltidens historia" säger Markus Lindberg, museichef.

Vill du testa på att vara riddare, kung eller drottning? Rekvisitan finns i museet.

Vill du testa på att vara riddare, kung eller drottning? Rekvisitan finns i museet.

Foto: Sofia Axelsson

Historia2018-07-10 12:00

Vadstenas klosterområde bär på flera lager av historia.

– Många som besöker museet har specialintressen inom arkitektur eller historia. Men jag tycker inte att man behöver det för att uppskatta ett besök. Nästan alla personer du läser om i historieböckerna, kungar och drottningar, har varit här. Det här är en viktig del av medeltidens historia, säger Markus.

Det kungliga palatset, som fortfarande syns i delar av huset, byggdes på 1260-talet. Hundra år senare testamenterade kung Magnus Eriksson marken och palatset för att bygget av klostret skulle vara möjligt.

– Det var många vändor angående klosterbygget. Trots det så kan man gå med heliga Birgittas uppenbarelser och se nästan allt exakt så som hon beskrev det, vilket är så häftigt, säger Markus.

Invigningen av klostret hölls år 1384 för att sedan stängas år 1595. Senare kommer huset att användas som bland annat krigsmanshus och sinnessjukhus.

Sensommaren år 1956 stod huset rivningsklart för att byggas om från mentalsjukhus till boende för studenter på Vadstena folkhögskola. Men arbetet fick byta riktning när en 24-årig antikvarie fick nys om något historiskt.

– Bara berättelsen om hur Sune Zachrisson hittade ingångarna till nunnornas celler under putsen genom att hacka bort den i ljuset av sin cigarettändare kan ge vem som helst gåshud, säger Markus.

Idag kan man se de prydligt uppradade sovsalarna längs den valvformade korridoren.

– Här fanns det plats för 60 nunnor, 59 systrar och en abbedissa, säger Markus.

Klosterområdet var redan under medeltiden en viktig vallfärdspunkt för pilgrimsvandrare och är även idag.

– Hela grunden med klostret var att man skulle vara en punkt för pilgrimer. Så idag är det en historisk plats med ett museum, men samtidigt väldigt levande. Det hålls andakter och aktiviteter här nästan dagligen, säger Markus.

Museets detaljer är många och en av dem är samlingen av medeltida textilier.

– Dem är värda en helt egen resa, färgerna och berättelserna är fantastiska, säger Markus och fortsätter:

– De här exklusiva tygerna kunde tidigare vara en klänning som sedan skänktes till klostret när den blivit omodern. Att komma med det här tyget var som att ge bort en Rolls Royce, så det kanske säger lite om vad klostren och kyrkan hade för betydelse i samhället på den tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!