Frågan om ny räddningsstation för brandkår och ambulans har pågått sedan 2007 när räddningschef Thomas Blixt larmade om usel arbetsmiljö, sprickor i vagnhallens golv och obefintlig ventilation.
Sedan dess har tio utredningar passerat innan den politiska ledningen 2015 beslutade att inleda projektering av ny station vid Mariaberget.
För att gå i land med bygget krävs en ny detaljplan för området i det sydöstra hörnet nära korsningen Ydrevägen/Industrivägen.
Miljö-, bygg- och räddningsnämnden har godkänt detaljplanen.
Kommunstyrelsen har gjort det samma och på måndagskvällen låg ärendet på kommunfullmäktiges bord för ett definitivt avgörande.
Hans Måhagen (S) var först upp i talarstolen.
– Med ett positivt beslut kan vi ta första steget mot en ny räddningsstation. Därmed stänger vi dörren till en Centerpartistisk långbänk.
Inlägget fick Anders Ljung (C) att tända till.
– Det retar mig det där med långbänk. Vi hade kunnat ta beslut redan 2008 om inte två av ledamöterna i nuvarande majoritet (S/M/KD) sagt nej.
Måhagen kontrade:
– Under tio år hade Centern det yttersta politiska ansvaret så någon gång borde ni väl ha kommit överens.
Utan att gå upp i talarstolen konstaterade Anders Ljung att Måhagens yttrandet var ”för dumt för att kommentera”.
När ordväxlingen fortsatte utan att någon av de två kombattanterna begärde ordet gick fullmäktiges ordförande Lena Käcker Johansson (KD) in för att återställa ordningen.
Enligt Hans Måhagen kan räddningstationen börja byggas i slutet av 2018. Även om beslutet om ny detaljplan överklagas, vilket är högst troligt.
Sju fastighetsägare i Mjellrumsområdet anser att trafiken med tunga fordon på Industrivägen mot Tolvmannadalen måste lösas innan det kan bli aktuellt med en ny räddningsstation.
Som Corren berättat finns tankegångar på en ny utfart från pappersbruket Swedish Tissue till länsväg 134 mot Ydre och Eksjö, men där har planerna lagts i malpåse.
Det fick Nils-Gunnar Wenhov (L) att undra hur majoriteten tänker.
Björn Hoflund (M) svarade att utfarten inte längre ses som en renodlad kommunal angelägenhet.
I stället ingår den i Trafikverkets, kommunens och Region Östergötlands pågående åtgärdsvalsstudie (ÅVS) kring genomfart/förbifart Kisa.
– Vi driver på så gott vi kan där en förbifart skulle kunna byggas 2025-2027.