Riktigt höga temperaturer inomhus? Då kan du som hyresgäst kräva kompensation från hyresvärden, till exempel i form av nedsatt hyra. Det berättar Lena Andersson ärendehandläggare Hyresgästföreningen i Linköping, vilket P4 Östergötland var först med att rapportera om.
Men för att kompenseras krävs särskilda omständigheter - samt bevis på att temperaturerna inomhus blivit alldeles för varma.
– Det kan vara att man fotograferar termometern, skriver upp temperaturerna varje dag eller att man har en annan person som kan vittna, säger Lena Andersson på Hyresgästföreningen.
I de fall då hyresgästen och hyresvärden inte kommer överens kan ett ärende gå till domstol.
– Och då krävs det bra bevisning för att kunna få rätt, säger hon.
Men under sommaren 2018, som hittills varit väldigt varm, kan hyresgäster få mycket svårt att bli kompenserade.
– En normalsommar ska det egentligen inte vara mer än 26 grader inomhus och under kortare värmeböljor får man tolerera upp till 28 grader enligt Folkhälsomyndigheternas rekommendationer. Men i sommar är det ovanligt varmt och det även på nätterna, säger Lena Andersson.
Hon fortsätter:
– Under de här förhållandena när till och med SMHI varnar så är det lite svårt att lägga ansvaret på hyresvärden, utan man får försöka skydda sig bäst man kan själv.
Men om fläktar eller portabla air conditioning-apparater inte hjälper bör hyresgäster ändå anmäla, menar hon.
– Får man ingen respons hos sin hyresvärd och har stora problem med värmen så ska man kontakta kommunens miljökontor, säger hon.
Genom åren har hon varit med om hyresrätter som haft rena rama bastuvärmen.
– Vi har haft ärenden där man mätt 40 grader inne. Men då antar man att det är något fel på byggtekniken.