Oklar historia kring medeltidskällare

Den byggdes under 1200-talets mitt och är drygt 40 kvadratmeter stor. Men vad den gamla biskopens källare har använts till, är det egentligen ingen som vet.

Vad den här gluggen har varit från början är oklart. Just nu pryds den av värmeljus som familjen avnände under en middagsbjudning för några år sedan.

Vad den här gluggen har varit från början är oklart. Just nu pryds den av värmeljus som familjen avnände under en middagsbjudning för några år sedan.

Foto: Emmilie Engström

Herrestad2016-06-09 12:30

I en låg byggnad med vitkalkad putsad fasad nertill, och med faluröd träpanel upptill, hittar vi den. På tomten strax bakom Herrestad kyrka göms biskop Kols källare.

Ägaren Thomas Rosén visar oss ner till det medeltida rummet under jord. Källaren byggdes runt år 1233. Husets övre del tillkom dock på 1900-talet.

En smal stentrappa, också den från medeltiden, leder oss ner och in till det 42 kvadratmeter stora källarrummet. Det är nästintill kolsvart här nere, men från en liten glugg högt upp på väggen mitt framför oss strilar dagsljuset in. Med hjälp av blixten på kameran kan vi urskilja källarväggarna, det valvformade taket och det trampade golvet. Det är kallt och fuktigt. På ena väggen skymtar något som påminner om ett igensatt gammalt fönster.

– Jag vet inte riktigt vad det här hålet har varit till för. Kanske har det varit en dörr här, säger Thomas Rosén, som blev ägare av källaren 2008 i samband med att han köpte marken.

100 mark silver

Trots att källaren i folkmun kallas för 'biskop Kols källare', var det inte Kol själv som byggde den. Det var hans efterträdare biskop Lars. Kol ska däremot ha gett tillstånd att uppföra huset innan han dog år 1195. Källaren ska, enligt Lars testamente, ha kostat 100 mark silver, vilket motsvarade priset av 25 oxar.

Biskop Kol var verksam i Linköpings stift där Herrestad och dess kyrka var en viktig del. Bygden var under 1000-1100-talet en stormannagård. Kyrkan uppfördes redan i början av 1100-talet och är idag en av Sveriges äldsta bevarade.

Kanske en framtida pub?

Men vad biskop Kols källare användes till under 1200-talet är oklart. Thomas Rosén tror att det har varit ett matförråd, men en del påstår att munkar som var på väg från Vadstena till Alvastra kloster övernattade här.

– Men det har jag svårt att tro, vem vill sova här?, frågar sig ägaren.

Idag står källarlokalen helt tom. För några år sedan bjöd Thomas och hustrun sina gäster på fördrink här nere, men mer än så har de inte nyttjat rummet. Däremot har paret flera gånger fantiserat om vad de skulle kunna använda källaren till.

– En bar. Jag har tänkt på det flera gånger, men det är bökigt med alla tillstånd som i såna fall krävs. Vi har även funderat på att anordna pubkvällar här nere, att folk får ta med sig egen mat och dryck. Men å andra sidan, vem åker till Herrestad för att ta en drink? Det är ju inte precis Ågatan i Linköping inte, säger Thomas Rosén.

Biskop Kols källare

Vadstenas övergivna platser

Byggt: Någon gång under 1230-talet.

Pris: 100 mark silver.

Uppfört av: Biskop Lars, biskop Kols efterträdare.

Storlek: 42 kvadratmeter.

Plats: Bakom Herrestad kyrka.

Övrigt: Det är oklart vad källaren har använts till. Matförråd eller övernattningslokal för munkar är två teorier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!