Det började med två. Nu har Anki Spendrup 24 fullvuxna angorakaniner och 18 kaninungar i sitt hem i Herrestad söder om Vadstena.
- Jag ville göra något av det hår som jag borstat bort från den hund, en japansk spets, som jag hade. Då fick jag tips att blanda det ihop med hår från Angorakaniner och köpte två stycken.
På den vägen är det.
Nu har hon och sambon Bo Engman 24 stycken fullvuxna kaniner. För några veckor sen fick några av dem ungar, sammanlagt 18 stycken.
- De flesta av ungarna är redan sålda, vi kanske behåller en eller två.
Nu har hon kaninerna av två skäl; dels för pälsen men också i utställningssyfte.
- Ullen är nog det viktigaste, och roligaste. Utställningsverksamheten är mest för att få kaninerna bedömda och på så sätt kunna avla vidare på dem.
24 kaniner som behöver klippas ungefär var tredje månad kräver en hel del arbete.
Och planering.
- Jag har utvecklat ett klippschema där det står vems tur det är.
När Corren hälsar på är det dags för den vita honan Evelina att få sin päls klippt. Hon följer snällt med och lägger sig i mattes knä när saxen åker fram.
Där ligger hon närmare en timme tills arbete är klart.
Resultatet blev lite drygt 200 gram vit, mjuk ull att spinna till garn.
Garn som Anki Spendrup sen använder till allehanda saker.
- Jag har gjort flera pannband och börjat på en tröja och en halsduk. Men det mesta av garnet säljer jag till bekanta som får göra resten av jobbet själva.
Garn från Angorakaniner är speciellt.
- Det är betydligt mjukare än till exempel fårull och en tröja av angora blir mycket varmare än tröjor av andra ullsorter. Men den som tror att det är en lönsam hobby att föda upp och sälja Angorakaniner och dess ull tror fel. En Angorakanin är inte mycket dyrare att köpa jämfört med till exempel vädurskaniner.
Även om Angorakaniner inte är lika vanliga som sällskapsdjur jämfört med andra så fungerar de minst lika bra.
- Absolut. Det är lite mer arbete eftersom ullen måste kammas och klippas, men annars fungerar de lika bra som andra raser. Men det är oerhört viktigt att de verkligen får den pälsvård de behöver, annars mår de dåligt och kan till och med sluta att äta.
För den som är osäker på hur en klippning går till har Anki och Bo ett bra hjälpmedel.
- Vi skickar med en film som vi gjort själva.
Under ett år besöker Anki Spendrup och Bo Engman 4--5 utställningar. Under påskhelgen går resan till Fellingsbro strax norr om Örebro.
Den här gången ska fem kaniner med och kvällen innan avresan ska de snyggas till. Varje kanin måste kammas vilket tar ungefär 30 minuter.
- Så på programmet ikväll står en bit mat, en flaska vin och borsta kaniner, skrattar Bo.
Av deras 24 kaniner har "Stickan" (som är döpt efter en arbetskamrat till Anki på Electrolux i Motala) fått allra bäst poäng på en utställning. Av möjliga 100 poäng fick han 95.
I Sverige finns en Angorakaninförening med ett 50-tal medlemmar.
- Här i Östergötland finns några uppfödare till och vi brukar träffas då och då för att utbyta erfarenheter och ge varandra tips.
Betydligt oftare, varannan vecka, träffar Anki en grupp med kvinnor som arbetar med ull av alla möjliga slag. Det kan vara får, kanin och - hund!
- Hundhår är vanligt. Det kan vara allt från Golden Retriever till schäfer. En kvinna har gjort en hel kappa av hår från English Sheepdog.