Hemma i vardagsrummet i Maria Mahrs villa i Åby sträcker sig små spröda plantor av tomat, chili och paprika mot det stora fönsterpartiet som vetter mot söder. Hon räknar till 29 sorters tomater, 7 sorters paprika och 5 sorters chili. De flesta uppdragna på egna frön från fjolåret. Men trots tomatdominansen är det chilisarna och paprikorna hon egenligen tycker att hon själv – och fler – borde satsa mest på.
– Paprika och chili tycker jag har kommit i skymundan. Tomater sätter alla, men det är ju mycket svårare att odla egentligen. Dessutom går paprika och chili att spara mycket längre.
För medan tomaterna oftast behöver ätas direkt eller tas omhand till såser, chutneys eller vad man nu väljer att göra med dem, klarar sig chili och paprika utan större omtanke. Maria tar fram en plastburk med det som är kvar av fjolårets skörd av lemon chili.
– Jag brukar smula en sådan över grillad kyckling. Det ger en fräsch, frisk smak, säger hon.
En annan favorit är den färgglada chilisorten "Blue Christmas". Trots namnet blir frukterna inte bara blå, utan i en palett av färger. Själva plantan är hög och ganska smal, vilket kan ha gett den dess namn, lik en julgran som den är.
– Den är väldigt vacker. Tyvärr lyckades jag inte med de plantor jag satt i år. Och eftersom fröna ska sättas i januari, så får jag vänta till nästa år, säger Maria.
Så länge hon kan minnas har Maria Mahrs varit kreativ. Som liten skrev hon sångtexter och melodier, nu skriver hon musik ihop med sambon Robban, hon bakar, har ett öga för inredningsdetaljer, stickar, hon har ritat huset de bor i och ritar nu på ännu fler och under pandemin tog odlingsintresset full fart.
– Jag tycker om att se när någonting händer. Att stoppa ner ett frö och lägga på jord, och se hur jorden går isär och det kommer upp något litet grönt, eller när jag bakar och ser hur degen har växt. Sådant är kul, när man skapar någonting, förklarar hon.
I odlingen inspireras hon av andras hållbara tips, hon bygger egna krukor av spillvirke, köper billigare grillpinnar som växtstöd och så det senaste tipset: att odla ärtskott i gamla vindruvsförpackningar.
– Det blir ju som ett miniväxthus, säger hon och visar på skott som kommit upp en bra bit på bara fem dagar.