När vi besöker Karin Lorin utanför Maspelösa i juli är himlen blå med små vita, tufsiga moln och en gyllengul sol. Varma vindar blåser över gården och får åkrarnas gräs och trädgårdens blommor att vaja.
– Utsikten över slätten är så härlig, säger Karin.
Hon visar vägen över gården och genom trädgården. På flera platser finns små odlingar av lavendel, stockrosorna står välmående mot en röd ladugårdsvägg och trädgårdslandet är översvallande.
– Jag har varit trädgårdsintresserad länge. Redan som liten sådde jag blommor och rädisor hemma hos mina föräldrar. När jag pluggade på universitetet och bodde i en lägenhet i stan hade jag en kolonilott hos mamma över sommaren, skrattar Karin.
Intresset har dock växt fram än mer sedan hon och familjen flyttade ut till den nuvarande gården för drygt 15 år sedan.
– Huset och trädgården hade stått tomma i många år, så det var väldigt igenvuxet och mycket att göra, minns Karin.
Varifrån tror du att ditt trädgårdsintresse kommer?
– Jag är ett lantbrukarbarn så jag tror kanske det kommer från mina föräldrar. Det odlades mycket runt mig när jag var liten. Min mormor hade även en kolonilott varifrån hon plockade bär som hon kokade marmelad av. Farmor och hennes syster var också odlingsintresserade. Det är möjligt att det ligger i släkten på något vis.
Oavsett varifrån intresset kommer är det avkopplande att pyssla i trädgården, tycker Karin.
– När barnen var små var vi ute allihop och gjorde lite varje dag. Då är det inte betungande.
Sedan 2011 driver Karin ett vedugnsbageri hemma på gården och idag hinner hon därför inte pyssla fullt så mycket i trädgården som hon egentligen hade önskat.
– Samtidigt får jag nog utlopp för mycket av min kreativitet i bageriet nu istället.
Trots att Karin beskriver att tiden inte räcker till för trädgården tycks den vara både välskött, frisk och ger rik skörd. Var blicken än landar finns något nytt att se, men utan ett rörigt intryck. Bakom en spaljé gömmer sig en öppen gräsmatta och en enorm pumpaodling, på andra sidan spaljén finns ett stort trädgårdsland, uppför en liten sluttning står en frodig rosenbuske...
– Jag tycker det är så vackert när det är blandat grönsaker och blommor, konstaterar Karin.
När det kommer till nybörjarpyssel i trädgården är sallad bra, tipsar hon.
– Det är väldigt tacksamt. Det går bra att så tidigt eftersom den vill ha det ganska kallt när den gror. Tar man inte upp hela plantan utan bara klipper blad kan man dessutom skörda sallad hela säsongen.
Ett annat trädgårdstips är att låta blommor som självsått sig stå kvar.
– Har de sått sig själva kommer de tidigare på våren. Visst kan till exempel ringblommor bli ogräs, men de är så vackra att det inte gör så mycket om det blir lite stökigt.
Vad kan göras på hösten då?
– Det finns ju en hel del filosofier kring huruvida man ska gräva eller inte i sina trädgårdsland. Om man är en person som gräver tycker jag det är skönt att bli klar med det på hösten. Då är det lättare att starta igen på våren sedan.
Karin har också en sparrisodling som hon helst håller fri från ogräs på hösten, även det för att förenkla för sig själv inför våren.
När du tänker tillbaka på sommaren i höst. Vad vill du minnas då?
– Hur det är att sitta ute och äta frukost och njuta av värmen och allt som blommar. Och alla goda bär på frukostgröten.