Regeringen tar nyatag i alkoholpolitiken

Riksdagsledamoten Kent Härstedt (s) blir regeringens spjutspets i kampen mot spritflödet från lågskatteländerna. Härstedt ska övervaka gränshandeln i södra Sverige och föreslå åtgärder. Men någon snabb sänkning av spritskatten planeras inte.

Helsingborg (TT)2004-01-02 07:12

Folkhälsominister Morgan Johansson säger att någon svensk alkoholskattejustering knappast är aktuell, åtminstone inte inom de närmaste fyra månaderna.

Han hänvisar bland annat till den alkoholskattesänkning som sker i Finland den 1 mars 2004 och som regeringen vill avvakta konsekvenserna av.

Det uppdrag som Kent Härstedt nu får av regeringen är tvådelat. Dels ska han fungera som observatör när det gäller omfattning och konsekvenser av den ymniga gränshandeln i södra Sverige. Dels ska han fungera som utredare, dra slutsatser av det han ser och till sommaren föreslå regeringen lämpliga åtgärder.

Helhetssyn

Inte heller han vill utesluta skattesänkning, men tillägger att helhetssynen är viktigast.

-- Det har blivit en olycklig låsning just vid skatten, anser han.

Härstedt ska ha löpande kontakter med polis, tull och sociala myndigheter, liksom med nykterhetsrörelsen och alkoholbranschen.

Dessutom planerar han träffar med politiker i Danmark, där spritskattesänkningen i oktober följts av allt starkare krav också på sänkt ölskatt.

Härstedt hör hemma i Helsingborg, av tradition ett centrum för gränshandeln.

Alkoholturism

-- Just nu är det väl en alkoholturism som slår alla rekord, både av dem som handlar i Danmark och de som fortsätter ned mot Tyskland, säger han.

Både Härstedt och Morgan Johansson -- även han skåning -- pekar på rapporter om svarthandel och organiserad kriminalitet i den ökade alkoholinförselns spår.

Härstedt berättar om möten med kraftigt berusade 12--13-åringar på stan och menar att alkoholen är på väg in också i fyra sektorer som det varit en stark ambition att freda: Arbetsplatserna, trafiken, graviditeten och barndomen.

Ökade insatser

Nyheten om Kent Härstedts uppdrag finns i en debattartikel i Göteborgs-Posten, författad av de fyra statsråden Morgan Johansson, finansminister Bosse Ringholm, justitieminister Thomas Bodström och infrastrukturminister Ulrica Messing.

De slår där fast att den svenska restriktiva alkoholpolitiken ligger fast, men aviserar ökade insatser på flera områden. Det handlar om fler poliser, stängare straff, opinionsbildning, arbete inom EU och minskade möjligheter till alkoholreklam.

Statsråden försvarar också Systembolaget med argumentet att alkoholförsäljningen bör skötas av ett företag utan vinstintresse och med säker ålderskontroll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!