Hedabornas historiebok

Varför finns det inga slott och herresäten i länets bördigaste del? Vem var Kalle i diket och Post-Elin? Allt detta och lite till får man svar på i Heda hembygdsförenings nya bok.

Historier. Frv Ylva Wigh, Sören Ewaldsson och Ingrid Ewaldsson och Ylva Wigh har i tio år tillsammans med arbetsgruppen tagit fram historier från Heda.

Historier. Frv Ylva Wigh, Sören Ewaldsson och Ingrid Ewaldsson och Ylva Wigh har i tio år tillsammans med arbetsgruppen tagit fram historier från Heda.

Foto: Mia Karlsvärd

HEDA2015-03-24 12:03

För några år sedan började Ingrid Ewaldsson söka information om ett mord som skett i slutet av 1800-talet i Heda. Hon och hennes man fortsatte sedan söka fakta om flera kända personer som bott och levt i socknen.

De historierna väckte intresset för att dokumentera ännu mera kring Heda sockens minnen.

– Förra året togs beslutet på Heda hembygdsförening årsmöte, att vi skulle göra en bok till , berättar Sören Ewaldsson.

Förra boken handlade om byggnader i Heda socken. Den nya boken är full av minnen, berättelser och historia om Heda ända från stenåldern fram till nutid.

– Heda är en gammal kulturbyggd. Det har bott människor här minst sedan 4000 år före Kristus, berättar Ylva Wigh.

I ett av de första avsnitten i boken berättar Ylva Wigh om Hedas första kända församlingsmedlem.

– Kyrkan skulle få en åskledare och vid grävningen 2009 stötte man på en en grav. Graven efter Gudlaug. Arkeologerna tillkallades och plötsligt blev det kristna Heda hundra år äldre, berättar Ylva Wigh.

Både Ylva Wigh och Ingrid Ewaldsson har sitt ursprung i Heda. Ingrid Ewaldssons pappa som var slöjdlärare kallades för "Vagnsmakaren". Han och flera personer är omnämnda i avsnittet om yrkesutövare.

– Vi trodde vi skulle kunna dokumentera ett 30-tal , men det blev ett hundratal yrkesutövare, säger Sören Ewaldsson.

Ingrid Ewaldsson berättar om flera levnadsöden i boken. Ett är berättelsen om "Kalle i diket".

– Det gick ett rykte ända fram till vår tids dagar att han hans utvandring till Amerika inte var sann. Att han blivit lurad på pengarnaföre resan till Göteborg, där han skulle kliva på båten, berättar Ingrid Ewaldsson.

Med grundligt efterforskande och hittade dokument från USA kunde Ingrid bevisa att Kalle Andersson visst emigrerat. han bodde en tid i Amerika men återkom till Sverige efter några år. Tillbaka i Heda byggde han ett märkligt hus av sockerlådor i diket. Därifrån fick han namnet "Kalle i diket".

– Om femtio år är historierna om dessa människor bortglömt. Meningen är att det ska man kunna läsa om i boken "Minnen från Heda i ord och bild ", säger Ingrid Ewaldsson.

Boken "Minnen från Heda i ord och bild"

Är skriven av Heda hembygdsförenings arbetsgrupp, John Bäck, Margaretha Bäck, Ingrid Ewaldsson, Sören Ewaldsson, Erik Kronhed, Sture Svensson, Märta Tollander och Ylva Wigh. Grafisk form och sättning är gjord av Michael Ernst.

Boken är tryckt i 500 exemplar och finns att köpa på Ödeshög bibliotek bland annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om