Tilltaget upptäcktes i lördags av Ödeshögsbon Mattias Hvitfeldt vid en cykelutflykt till Hästholmen.
– Någon har eldat och ristat på hällristningarna. Jag tog bilder och lade ut dem på Facebook, berättar han.
Inlägget fick Hästholmenbor att kontakta arkeologen Markus Lindberg som på länsstyrelsens uppdrag håller uppsikt på hällristningsområdet strax söder om hamnen. Han åkte dit och fotograferade och inspekterade skadorna.
– Det är svårt att bedöma innan det har regnat så att hällarna spolas av, menar han.
Stenar har dragits fram och lagts i ring bara någon decimeter från stora ristningar av skepp. I ringen har det eldats. Men han tror inte att eldningen värmt upp berget så mycket att det spruckit.
– Jag tror det rör sig om barn eller ungdomar som eldat gräs och pinnar. De har även skrapat och ristat med stenar på hällarna och kastat stenar mot dem. Det låg aska direkt på en skeppsristning så de har eldat även direkt på den.
Markus Lindberg polisanmälde det hela och kontaktade länsstyrelsen.
Mattias Schönbeck är antikvarie på länsstyrelsen och ansvarig för kulturmiljövård i Östergötland. Han är mycket upprörd även händelsen som han ser som ett klart brott mot svensk kulturmiljölag som är en av världens äldsta lagar i sitt slag med rötter på 1600-talet.
– Även om det troligen inte fanns en direkt avsikt att skada lämningarna, och dessutom att gärningspersonerna antagligen inte är straffmyndiga, är det allvarligt, menar han. Det är ett tydligt angrepp mot vår kulturmiljö, menar Mattias Schönbeck.
Han jämför rent av med IS förstörelse av fornminnen i syriska Palmyra – fast han erkänner att det är en drastisk sak att säga.
– Men det handlar om några sekunders idioti som kan förstöra lämningar som hållit i flera tusen år. Skålgropar mellan skeppen och andra figurer tyder på en fruktbarhetskult som fanns omkring 800 före Kristus.
Hällristningarna i Hästholmen har under de tusen åren även utsatts för mer naturlig åverkan. Berghällarna utsätts för väder och vind. Omväxlande kyla och milda perioder på våren har gjort att det blivit frostsprängningar som sargat vissa ristningar. Därför täcks ristningarna numera över på vintern.
I samband med imålningar och borttagning av torv hittades flera nya skålgropar och skepp för några år sedan.
Då gärningspersonerna även ristat in namn intill fornlämningarna har Mattias Schönbeck även kontaktat rektorn på skolan i Ödeshög.