Stort intresse för hamnboende

Peab vill ha tecknade kontrakt för 60 procent av de 27 insatslägenheterna. Fastighetsmäklaren Catharina Rustan tror, efter en första visning, att det absolut bör gå vägen.

Fasad mot sydväst. Så här ska det se ut i Hästholmens hamn när de totalt 31 bostäderna är på plats 2017. Fyra blir hyresrätter.

Fasad mot sydväst. Så här ska det se ut i Hästholmens hamn när de totalt 31 bostäderna är på plats 2017. Fyra blir hyresrätter.

Foto: Peab

HÄSTHOLMEN2015-07-10 08:21

– Det känns så. Marknaden är väldigt bra, generellt sätt, med ett litet utbud och extemt låg ränta. Så tajmingen är jättebra och folk ringer och är otroligt positivt inställda till projektet. Vi fick sju bokningar vid visningen i söndags, säger hon.

Corren har berättat om hamnprojektet flera gånger. Hamnsilon med vidhängande två magasinsbyggnader rivs för att sedan byggas upp igen för bostadsändamål med bevarad siluett.

Tanken är att de nya huskropparna till färg och form ska efterlikna de rivna byggnaderna (de två magasinsbyggnaderna byggs dock ihop till en med samma höjd). Rivningen sker för att skapa robustare byggnader som står emot vädrets makter.

I sommar har Peab tryckt på gasen för marknadsföringen och skapat ett speciellt visningsrum i hamnen,

En första bemannad visning, med mäklare på plats, skedde i söndags. Catharina Rustan, mäklare på Fastighetsbyrån i Jönköping, berättar att det var jättemycket folk i omlopp och det bekräftar också hamnbolagets ordförande Michael Cornell för Corren.

– Det var så stort intresse att vi kan inte vänta med nästa visning till slutet på juli. Vi måste ha en extravisning 19 juli, säger mäklaren.

Vilka var det som bokade sig för lägenhet i söndags?

– Många kommer från trakten, någon Stockholm, annars är det Östergötland.

Är det huvudsakligen äldre människor?

– Ja. 50 plus skulle jag vilja säga utan att ringa in det närmare.

Catharina Rustan berättar att det finns en ett par år gammal bokningslista på vilket det gått fem–sex lägenheter.

De flesta av dem som bokat tidigt står kvar med sina intresseanmälningar. Några kontrakt är inte skrivna, men de som tecknat sig för lägenhet kommer senare i sommar att tas upp i silon för att få smaka på den rätta höjdkänslan

Insatslägenheterna blir i storlek från 1–4 rum med priser i spannet 1 050 000–4 950 000 kronor.

Månadsavgifterna blir 2 400–6 625 kronor.

– Priserna är satta efter läget i huset och våningsplan. Resonemanget har varit att hålla nere avgifterna. Så det medvetna val som gjorts är en högre investering vid köpet, med fasta priser, men att ha väldigt låga avgifter, kommenterar Catharina Rustan.

I silon blir det förråd och lokaler för uthyrning på de två första våningsplanen. Fyra hyresrätter (ettor och tvåor) på tredje med Ödeshögsbostäder som hyresvärd och 15 insatslägenheter på de sju våningarna däröver.

I magasinsbyggnaden bredvid blir det tolv insatslägenheter.

– Det finns redan ett hyfsat intresse för hyresrätterna, konstaterar Peter Kenell, Ödeshögsbostäders vd.

karl-johan.noren@corren.se

Samverkan med kommunen

Peab investerar 98 miljoner kronor i hamnen. Ödeshögs kommun går in med med 16,4 miljoner kronor (lånefinansieras). Det kommunala hamnbolaget får tre miljoner kronor av Peab för silon och vidhängande hamnmagasin.

Kommunens beslut om sitt engagemang fattades i våras. Det var inte enigt men beslutet togs med stor majoritet.

Varje lägenhet får tillgång till parkering och erbjuds egen båtplats i hamnen. Hamnområdet i övrigt förbättras på olika sätt för allmänhetens behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om