-- Vi har helt olika uttryck, säger Iréne Nordh och Correns utsända håller med.
Iréne Nordh har mångårig erfarenhet som bildpedagog från undervisning av barn och vuxna. Hon arbetar framför allt med måleri och grafik men även med textil, växtmaterial och sten.
Exempel på det mesta visar hon på utställningen i bygdegården. Inre och yttre landskap, som hon säger.
Mycket är landskap, både från Ombergsbygden och från Nordnorge dit hon numera långpendlar. I båda miljöerna överväldigas hon av oändligheten i vyerna, i båda är det ljuset som fascinerar.
-- Ljuset som inte bara är vitt. Det finns massor med färger i ljuset som man kan lära sig att se.
Född i Hov och uppväxt i Vadstena har hon återvänt från Sörmland och köpt torpet Lövingsborg vid Skedet och byggt till med ytterligare ett hus.
Allra roligast för henne själv är nog att visa sin grafiksvit Röd rudbeckia I--III. För den är knappt torr efter att ha tryckts upp i den nyligen inredda grafikverkstan med nya plåtar och press.
Sedan förra sommaren håller hon kurser i akvarell på Borghamns vandrarhem. Ett av hennes mer prestigefyllda jobb är Guldlänken, ett pris bestående av huggen, delvis blästrad diabassten med silver och guldlänkar. Intermediapriset delas ut till den myndighet som haft bästa hemsidan.
Hittills har alla konstrundans konstnärer valt att ställa ut i ateljé- eller hemmiljö. Nu bryts den trenden. Iréne Nordh gjorde inte det eftersom parkeringsmöjligheterna är begränsade hemmavid.
Agneta Danielsson har ännu inte löst boendefrågan permanent. Även om hon säger sig ha hittat hem till Omberg efter att ha bott i Glanshammar utanför Örebro och innan dess i Stockholm.
Sin konst beskriver hon som shamanskt inspirerad, förbunden med natur och ande. Hon har varit verksam som bildkonstnär och pedagog sedan 1978 och målar i olja, blandteknik, emalj med mera. Ett nyare konstnärligt uttryck för henne är bildstenar, en större sådan sålde hon till Örebro läns landsting. Dessa bildstenar knyter an till den nordiska forntiden, och hon föreställer sig att stenarna verkar som ett slags skyddsandar.
Den nordamerikanska indianska mytologin har inspirerat henne till "Fågelkvinnorna", olika figurer tillverkade i renhud med huvud av grenar. Smycken, broderier och annat bär också sådana drag.
-- Jag har alltid målat och genom måleriet utforskar jag de bilder som kommer till mig i drömmar, ute i naturen eller i vardagshändelser, säger hon.
I köket står Ingela Jogner och förbereder fikabrödet i form av hembakat med ostmackor och diverse kakor och tårtor. Besökarna droppar in. Britt-Marie Lundborg från Motala besöker konstrundan för första gången och hämtar inspiration till sitt eget skapande.
Premiär är det även för makarna Folke och Elise Bergström på väg från Sturefors. De har nyss varit hos Lasse Frisk i Kullegården, där de säger sig ha sett tjusig keramik, och ska vidare upp mot Vivianne Mans- field i Heda och Ewa Westin i Borghamn. Sedan bär det av hem till Eskilstuna.
Correns konstrunda, där konstnärer och konsthantverkare från Ombergsbygdens kulturarbetarförening ställer ut på 17 olika adresser, fortsätter fredag och lördag, klockan 11 till 18.