Med Kurt Holmstedt och Leif Frackes båt skär vi i den spegelblanka ytan. Vättern lyser klarblå. Här trivs man som kräftan i vattnet.
Varje dag sedan augusti började har de båda fiskegubbarna från Hästholmen varit ute och vittjat sina kräftbur.
– Det har varit väldigt bra. Vi har har fått upp ungefär tio kilo varje dag, säger Leif Fracke när vi är på väg ut för att tömma burarna.
De hyr fiskevatten i Vättern strax nedanför Ellen Keys stora vita villa. Det tar bara några minuter från hamnen i Hästholmen att nå den plats de sänkt ner ett 20-tal kräftburar.
– Vi har våra rutiner. Kurt kör båten fram och tillbaka. Sedan drar han upp burarna, och jag tömmer burarna, säger Leif.
I ungefär femton år har man fiskat kräftor kring Hästholmen, och i den södra delen av Vättern.
– Tidigare var det bara god tillgång på kräftor i norra delen av sjön, berättar Kurt .
De första åren var de vi fick upp väldigt små, och åkte tillbaka i sjön igen. Numer börjar de likna Boren-kräftor i storlek.
– Jag vill nog säga att i Vättern finns de allra bästa kräftorna, säger Kurt självsäkert.
Även om Leif och Kurt får rekordmycket kräftor har det gått trögt med fisket i Motalaviken.
– För oss har det varit riktigt dåligt. Allt är försenat på grund av vädret. Just nu ömsar kräftorna skal. Bara de gjort det kommer nog kräftfisket igång på allvar här med, tror Andreas Alexandersson, fiskhandlare i Motala.
Kurt drar i linan. Han lyfter upp första buren. En kräfta.
– Det var inte katigt, du Mia. säger Leif.
– Men det är ju det som är fiske, säger Kurt.
Båda två säger att jag för otur med mig. Jag blir oroliga att varje bur ska vara lika glest fyllda med kräftor. Det vänder. Den ena buren efter den andra som Kurt hivar upp är full av kräftor. Leif tömmer ut dem i en stor plastback.
– Aj fan i helvete, skriker Leif när en kräfta nyper honom i tummen.
Trots svordomar och sveda är Hästholmens kräftfiskegubbar nöjda med dagens fångst. De lägger i burarna igen med gädda som bete.
Äter ni mycket kräftor?
– Min hustru äter om hon får, varje dag i två månader från och med augusti, säger Leif.
Leif och Kurt är inte bara duktiga på att dra upp kräftor de har också flera år i rad vunnit krätkokar-tävlingar.
Vad är receptet?
– Det är hemligt. Men en sak kan jag säga, vi använder salt från Thailand, säger Leif.
Men jag lurar ur dem mer. Mycket dill, sumpa kräftorna, koka dem i vatten några minuter innan du lägger dem i riktiga lagen. Och så salt från Thailand.
I morgon förmiddag är Kurt och Leif ute på Vättern igen och drar upp sina burar.