Men det är lugnt. Det är bara en övning som 17 räddningsdykare från Linköpings räddningstjänst brukar göra för att upprätthålla sina färdigheter. Den här övningen är däremot speciell. För första gången på länge tränar Linköpings räddningsdykare tillsammans med Sjöräddningssällskapet i Vadstena/Motala och på Visingsö.
Måste hjälpas åtOm en olycka händer på Vättern och räddningsdykare skulle behövas så är det Linköpings räddningstjänst man larmar samt Kustbevakningens dykare som flygs dit med räddningshelikopter. Eftersom de inte har några egna räddningsbåtar i Vättern får de hjälp av Sjöräddningssällskapet som ställer upp med båtar och svävare samt besättning.
- Det är så viktigt att vi övar tillsammans, att vi från Sjöräddningssällskapet ser hur dykarna agerar. Det är också bra att vi lär känna varandra innan en olycka händer på riktigt. Det blir lättare att samarbeta när man redan har träffats och övat tillsammans, säger Erik Molander, ansvarig för Sjöräddningssällskapets station i Vadstena/Motala.
På liv och dödIngemar Zander, ansvarig för stationen på Visingsö, styr den båt där Correns utsända befinner sig, och vi följer båten med dykare som gör sig redo för övningen "pardykning". Man kastar en markeringslina, och två dykare dyker ner drygt 25 meter längs linan. Varje räddningsgrupp består av fem dykare, två linskötare (som sköter luftslangar), två som dyker och en dykledare.
- Alla övningar är viktiga, vi dyker även i Stångån och Roxen för att behålla formen. Vi brukar få larm fem, sex gånger om året och då handlar det om liv och död. Om att rädda folk. Det är märkligt att ingen kommunal räddningstjänst runt Vättern har räddningsdykare, säger dykledare Ulf Andersson från Linköping.
I båten på 15 minuterInställningstiden för Sjöräddningssällskapet (tiden mellan larmet och när båten lämnar sin hemmahamn med besättningen) är 15 minuter medan Linköpings räddningsdykare har en timme på sig mellan larmet och att befinna sig i Hästholmen.