Just den här julidagen är inte vädret på turisternas sida. Det friskar i rejält från Vättern och grå regnmoln hotar både i norr och i söder. Övernattare från tre husbilar på de nya ställplatserna springer hukande mot duschen i magasinet.
En barnfamilj kommer in på turistbyrån för att få tips om besöksmål i trakten. Därinne står Linda Egerskog till tjänst. Måndag till fredag har kommunen hand om turistbyrån, medan helgerna bemannas av bygdegårdsföreningen, berättar ordförande Camilla Linusson.
– Vi i byalaget är jättenöjda med hur det har blivit. Ödeshögsbostäder har fortfarande vissa planer på att bygga i hamnen, men vi tycker att det vore bättre med bostäder på andra ställen på orten, säger Camilla.
Lars-Erik Lindqvist i båtklubben håller med. Han menar att det är trångt nog ändå på hamnplan. De fyra ställplatserna är ofta upptagna och p-rutorna också.
– Det här är i första hand en båthamn och har varit så i alla tider, menar han och vill underförstått att det så ska förbli.
Försommaren har varit speciell. Antalet besökare i Hästholmen har exploderat, en corona-effekt, tror Lars-Erik.
Strax söder om hamnen har ytterligare 20 ställplatser gjorts i ordning sedan ett par veckor. Det är Frida och Henric Wilén som inom Hästholmen Västergård gjort om åkermark med utsikt över sjön.
– Vi har fixat i ordning så man kan lämna avlopp och hämta vatten. Toalett bygger vi nu, berättar Frida Wilén.
Anders Lindholm, ägare till restaurang Vätternskutan som arrenderar lokalen i hamnen, vet inte än om det blir en bra säsong. Det är första året han driver restaurangen efter att tidigare varit krögare i Vadstena.
– Dels är det osäkerheten i dessa corona-tider. Men det är också så att det saknas lunchkultur i Hästholmen och Ödeshög, säger Anders Lindholm.
Det är svårt att veta vilken typ av meny han ska välja, menar han.
– Ska vi satsa på de bofasta eller på turisterna? Jag tror att de flesta som bor i Hästholmen hellre vill ha ett kafé. Det skulle vara bra om det öppnade ett kafé här, det skulle gynna oss, tror han. Eller varför inte en fiskaffär med rökeri? lägger han till.
Det blir till att pröva sig fram för att hitta rätt nivå på rörelsen, menar Anders Lindholm. Han vill hålla öppet året runt, i alla fall helgerna även vintertid. Bussar, sällskap och bröllop skulle kunna vara rätt väg, tror han.
Ödeshögsbostäder som driver hamnen har rustat upp området. En helt ny trappa leder upp till fyren och utsiktsplatsen. Stensättningar, bänkar och blomlådor pryder marken framför magasinet. Tre campingstugor har flyttats till sjösidan och har bästa tänkbara utsikt över Vättern.
Gräsplanen vid badplatsen har utökats och fått ett avgränsande staket och en ny lekplats har anlagts med klätterredskap och konstgräs – eller konstvatten kanske man ska säga, för det är blått med vita isflak och med en blå delfin att klänga på.
Fyraåriga Alice Kellander Löwenadler får hjälp av mormor Gunnel för att komma upp på delfinen.
– Jag är en klätterapa säger pappa, meddelar Alice men påpekar att hon ändå inte är särskilt busig.
– Vi kommer att fortsätta arbetet att göra Hästholmens hamn ännu finare. En del arbete kommer fortgå under sommaren, bland annat kommer fyren fräschas upp med ny färg, säger Karl-Gustav Johansson, ordförande i Ödeshögsbostäder.
Bostadsbolaget har inte slutgiltigt bestämt om det blir nya bostäder i hamnen.