Årets glasstillverkning är nu i full gång. Pastöriseringsmaskinen går på högvarv, likaså "infrysaren", där själva glassen blir till. Håkan och Karolina Johansson, som driver 31:ans Glass och Kök jobbar löpande med att utforska nya smaker. I år kommer de exempelvis vidareutveckla sin ölglass och återuppväcka champagneglassen.
– Vi provar oss fram hela tiden, det är ett hantverk.
En del smaker kan vara extra utmanande och svåra pricka in.
– Jag har försökt att få fram hjortronglass, men har inte fått till den. Det är synd.
Förra sommaren gick det väldigt bra för verksamheten. De ökade sin försäljning med 100 procent mot föregående år.
– 2019 var också ett jättebra år så det är kul.
Det kan finnas flera bidragande orsaker, som att många valde att "hemestra" i pandemitider, men också att vloggaren Mustiga Mauri utnämnde 31:ans chokladglass till "Sveriges bästa glass" i sitt glasstest genom Sverige.
– Efteråt ville människor ta selfie med mig och jag kände mig som en rockstjärna, skrattar Håkan.
Det var inte enbart glädje för Håkan förra året, han genomgick en omfattande cellgiftsbehandling och var ofta på sjukhuset i Linköping. Han berättar om ett speciellt ögonblick.
– Jag hade varit på lasarettet och körde mot Hästholmen, jag kände mig ganska deppig. När jag sedan kom fram till glassbaren, såg jag den ringlade kön längs parkeringen och blev så glad. Livet kändes mycket lättare.
Förra säsongen satte de upp en anvisning för glasskön genom att märka upp på marken. Men efter ett tag fick de utöka märkningen längs med den drygt 50 meter långa parkeringen. Håkan beskriver att han även vid flertalet tillfällen fick dirigera den köande biltrafiken längs med huvudgatan i Hästholmen och hänvisa till olika parkeringsbara platser.
Fanns det någon nackdel med lång kö?
– Ja, många vill ju äta glass direkt.
I år har de ordnat så att betalningen kan ske i förväg så flödet kan optimeras i kön. De har även anställt fler som kan jobba i caféet som kommer vara öppet mer än tidigare fram till att högsäsongen startar vid midsommar. Då hoppas de även kunna öppna det planerade marknadstorget med lanthandel och lokalproducenter.
Blir det SM i glass?
– Jag har mina titlar kvar från 2019, skrattar Håkan. Förra året ställdes tävlingen in, likaså i år. Men EM i Bologna kommer nog bli till hösten. Sedan hoppas vi på VM.