Att det blev ett folknöje av bärgningen efter förlisningen 1918 – där 24 personer dog inklusive konstnären John Bauer med familj – kan tyckas makabert. Det påstås ha sålts souvenirer av vrakdelar. Extratåg sattes in från Norrköping till Hästholmens hamn. Lokala båtägare tog turister ut till vrakplatsen.
Det är ett digert program som byalaget med flera arrangerar kommande helg. Det kan nog bli en ny folkfest. Bland annat ska uppföljaren till filmen "Ödesnatten på Vättern" premiärvisas. Manusförfattaren och regissören Thom Britten-Austin kommer på söndag till Hästholmen och presenterar filmen i Bygdegården. Den nya filmen heter "Återkomsten" och handlar om efterspelet och bärgningen av Per Brahe.
– De som sett den säger att den nya filmen är bättre än den förra, säger Thom Britten Austin.
Den första filmen om förlisningen var från början tänkt att bli ett tre minuter långt avsnitt i en filmserie om Vättern. Men historien fångade honom. Det blev två timslånga dramadokumentärer.
– Det var svårt att släppa ämnet när man började gräva i historien, säger han.
Den nya filmen bygger på memoarer av dykaren Ernst Lagerström. Den visas vid två till fällen på söndag. På lördag klockan 10 börjar minnesaktiviteterna i Hästholmen.
Båttur med ångaren S/S Trafik. Utställning i hamnstugan. Barnteater. Snorkling till undervattenskonstverket "viska, lyssna". Musikunderhållning. Tidsenlig marknad. Det är bara några av övriga programpunkter.