– Det var ingen uppenbarelse, jag tror man går och bearbetar saker utan att förstå att man gör det och helt plötsligt finns det inte någon annan väg att gå. Jag hade tänkt på det länge och kände, "Nu gör jag det här". Jag hade också en del byggnader på gården som jag var tvungen att göra någonting med.
Det var i februari som hon bestämde sig för att satsa på sin idé och till nästa sommaren öppnar hon ett café, butik och hyr ut sin lada som festlokal.
– Jag gillar att fixa inför fester och besöker själv gärna platser i trevliga lantliga miljöer. Jag kommer kanske inte att ha de godaste bullarna för jag är ingen bagare, men jag vill skapa en helhetsupplevelse här.
Hon vurmar för den lokala lantliga känslan.
– Min ambition är att ha det ganska litet och ha kvar den råa känslan på gården.
Maria är uppvuxen på en större gård i närheten av sitt nuvarande hem på Nävstad Östergård utanför Hästholmen. Hon tog över gården 2007 från sin pappas farbror. Hon beskriver sig som hemmakär.
– Jag har aldrig varit borta härifrån några långa perioder, jag är nog en väldigt lantlig person.
Hur var det att växa upp i Ödeshög?
– Jag har bott på andra platser i perioder, men har alltid velat komma tillbaka hem igen. Jag var inte en av dem som ville bort från Ödeshög i tonåren, jag har alltid trivts här.
– Jag älskar när folk hälsar på Ica, jag har aldrig sett det som ett problem. Jag tycker det skulle vara lite obehagligt att inte känna gemenskap med platsen man bor på. Sedan kan det såklart vara ganska inskränkt, men jag tycker inte det är så farligt.
Maria har jobbat inom skolan som både lärare och rektor i 20 år.
– Jag älskar skolans värld, men lärare kan också bli skoltrötta. Jag är ganska av eller på, jag brinner för saker och vill göra det ordentligt. Jag blev lite trött på att inte kunna förändra så mycket som jag skulle vilja i skolan.
Hon behövde stanna upp.
– Jag jobbade jättemycket och började reflektera. Ju mer jag jobbade, ju mer pengar drog jag in. Men desto mer konsumerade jag också. Jag ville försöka tänka annorlunda, tänka efter vad pengar skulle gå till. Ofta kommer dåliga beslut och även dålig konsumtion i en stress där man inte tänker efter.
Vad har varit det svåraste i beslutet att starta eget?
– Att våga tro på sig själv hela vägen. Det blir också ganska ensamt som egenföretagare, vilket är svårt då jag är en ganska social person.
Har du tidigare erfarenhet från café och uthyrning?
– Nej, det har jag inte, skrattar Maria.
Hur ser du på konkurrensen?
– Det finns några ställen här, men inte så mycket. Placeringen är bra, mittemellan Göteborg och Stockholm och många turister passerar här på sommaren. Det finns inte heller inga större festlokaler häromkring.
Under lördagen kommer Maria att smygstarta sin verksamhet med julmarknad.
– Att ha en julmarknad nu är lite för att hålla motivationen uppe, göra något i den riktningen jag vill framåt. Det är långt till juni.
Gården gästas av lokala utställare och försäljare.
– Det kommer att vara iskallt, det finns ingen uppvärmning alls. Men det blir kul. Det är allt från någon kompis till mer etablerade företag som ställer ut.
Vad händer härnäst?
– Under vintern kommer jag att bygga kök och toaletter i ladan. Sedan hoppas jag kunna öppna lite smått till påsk och vid konstrundan. I juni och till midsommar hoppas jag att allt är klart här så att jag kan öppna på riktigt.