Nyligen blev det klart att Hästholmsbon, Claes Ingvarsson fått uppdraget att bygga en av Sveriges största bryggor i Nacka kommun. Det är en 80 meter lång och 20 meter bred badbrygga med dagvattenrening i Kyrkviken/Järlasjön.
Han gjuter flytande betongblock och tillverkar träbryggan med tillhörande detaljer ovanpå.
– Det kändes jättebra att få det här uppdraget, det är kul att det kommer att få mycket uppmärksamhet.
Hur tillverkar man betong som flyter?
– Det gäller att vara försiktig, om man är vårdslös kan ett hörn gå sönder. Det går att laga, men det blir inte lika bra.
Claes tillverkar en gjutform i trä där han lägger en centrerad kub av cellplast och armerar med plastfibrer. Formen fylls med betong som stelnar och hela cementkroppen kan då flyta.
Hur lång tid har du på dig?
– Hela bryggan ska vara färdig i april, men blocken ska fraktas till Nacka innan november. Jag har god hjälp av mina söner.
Sammanlagt är det 500 flytblock som tillverkas i Hästholmen. Därefter beställer Claes virke från lokala företag runt Ödeshög som körs till Nacka där han bygger bryggan på plats.
– Bryggan är arkitektritad och har många detaljer, rundade former, böljande däck och en trappformation. Det är lite klurigt, jag har räknat länge på detaljerna och åtgången av virke.
Claes Ingvarssons företag, Hästholmens bryggor och entreprenad AB, har sedan starten 2006 gjort omkring 50 arbeten med flytbryggor. 1988 startade han sitt första byggföretag, Claes byggservice, och tjugo år senare började han jobba med bryggor. Han beskriver det som en slump.
– Jag hade aldrig haft en tanke på bryggor innan, det bara blev så. En kille i Linköping skulle sluta med bryggor och sålde till mig. Jag tyckte det lät spännande med betong och bryggor. Jag hade gjutit en hel del husplattor och ladugårdsplattor innan.
Är det svårt med ett uppdrag långt bort?
– Nej, det fungerar bra. Jag har varit uppe i Nacka en del, men mycket sköts via videomöten. Det har verkligen blivit smidigare, man hinner med flera möten på samma dag istället för att åka runt i Sverige.
Arbetet utförs mellan oktober och april eftersom att det då gör minst skada på växt- och djurliv, enligt länsstyrelsen.
Vad kan gå fel vid monteringen och byggnationen?
– Allt arbete utförs mellan oktober och april, då det också är det jäkligaste vädret. En gång frös en brygga fast i isen mitt i arbetet, då fick vi såga bort den med motorsåg.