Den mer än sekelgamla hamnkranen i Hästholmen kan inte utan svårigheter resas igen. Vissa trädelar i kranen är murkna.
Pensionerade sjökaptenen Måns Sunesson, Bankeryd, som är husägare i och som tillbringar stor del av året i Hästholmen, tycker att det vore förskräckligt om kranen inte kommer på plats igen. Han har bland annat gjort Ödeshögs kommun och länsstyrelsen uppmärksam på frågan genom en skrivelse, rubricerad "Rädda hamnkranen".
"Kranen är unik, med en konstruktion av smidesjärn och ek, kanske den enda som finns bevarad i sitt slag", skriver han.
Måns Sunesson framhåller vidare att hamnen kommer att berövas en del av sin identitet om inte hamnkranen återuppbyggs.
Han ser kranen som en länk tillbaka i tiden och ett vittnesmål om att Hästholmen varit något annat än en småbåtshamn.
Det var på Hästholmens båtklubbs årsmöte för någon månad sedan som hamnbolagets ordförande Stellan Åberg gav uttryck för en viss vanmakt över kranens eländiga skick, och det uppfattades då som att den eventuellt inte kommer att monteras upp igen.
Stellan Åberg säger till Corren att han delar Måns Sunessons uppfattning om att kranen tillhör miljön i hamnen, och som han ser det så är alla överens om detta.
-- På ett eller annat sätt ska vi få upp kranen igen, det känns angeläget. Problemet är att kranen behöver renoveras och det finns frågetecken kring detta, både vad gäller ekonomin och tillvägagångsättet, fortsätter Stellan Åberg.
Åberg är ändå optimistisk om en lösning. Han ser en framkomlig väg i att hamnbolaget, kommunen och länsstyrelsen delar på kostnaderna.
Han hoppas också på att Hästholmens båtklubbs medlemmar ska kunna bidra med visst ideellt arbete.
Stellan Åberg nämner att länsantikvarien inte vill att det murkna träet rakt av ska bytas ut mot friskt utan Bengt Häger vill i stället att man på något sätt renoverar eller konserverar de skadade trästyckena.
Går det inte att resa kranen som den är fastän det finns vissa trästycken som är ruttna?
-- Det är en fråga som vi har kvar att bedöma, men helt klart är att vi tar vissa risker då om vi skulle göra det.
Kranen monterades ner för att den pågående och i stort sett färdiga utbyggnaden av hamnen skulle kunna genomföras.
Måns Sunesson tycker att den mer än hundraåriga borde ha varit kulturminnesskyddad, men så är den inte. Han är ändå inte alltför orolig. Länsantikvarien har visat stort intresse för att bevaka frågan och sagt till honom att det här är ingenting som får stoppas undan.