Hästholmen inleder årets kräftivaltävlan

Kräfttemat utvecklas i år med annorlunda tillagningssätt och en smaktävling. För femte året håller Hästholmen festival med kräftfiske, sedan förra året under beteckningen Kräftivalen tillsammans med Vadstena och Motala.

Foto:

Hästholmen2007-07-27 00:00

Två vildmarkskockar, Björn Hanell och Olle Forsell, kommer att presentera recept ur det internationella köket med kräftor som viktig ingrediens.

- Självfallet lagar vi Cajunkräftor. Det går att göra även av små Vätternkräftor.

- Och så asiatiska kräftstjärtar. Det blir inga märkvärdigheter, utan kul partymat som går att laga utomhus, berättar Björn Hanell.

Bjuda på provbitar

Kockarna tänker visa hur de gör och bjuda på provbitar.

- Folk får gärna lägga sig i, många har ju varit ute och rest i världen.

Själva har de vunnit silvermedalj i svenska mästerskapet för vildmarkskockar två gånger.

Stor kaninutställning

Kräftfestivalen i Hästholmen brukar vara ett välbesökt familjeevenemang och ordnas av bygdegårdsföreningen och hamnkaféet. I år kompletteras den med en stor kaninutställning, för den som får nog av bara kräftor.

Nytt för i år är kräfttävlingen för de som har kokat de godaste kräftorna.

Sex kräftkok

I Hästholmen får sex kräftkok lämnas in.

Sedan ska en jury bestående av Karin Pettersson, Inger Bjugård och Gunnar Björkman bedöma smak, konsistens, sälta med mera.

Samma tävling kommer även att hållas på festivalerna i Vadstena och Motala.

I Motala hålls finalen och vinnarna koras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om