Två vildmarkskockar, Björn Hanell och Olle Forsell, kommer att presentera recept ur det internationella köket med kräftor som viktig ingrediens.
- Självfallet lagar vi Cajunkräftor. Det går att göra även av små Vätternkräftor.
- Och så asiatiska kräftstjärtar. Det blir inga märkvärdigheter, utan kul partymat som går att laga utomhus, berättar Björn Hanell.
Kockarna tänker visa hur de gör och bjuda på provbitar.
- Folk får gärna lägga sig i, många har ju varit ute och rest i världen.
Själva har de vunnit silvermedalj i svenska mästerskapet för vildmarkskockar två gånger.
Kräftfestivalen i Hästholmen brukar vara ett välbesökt familjeevenemang och ordnas av bygdegårdsföreningen och hamnkaféet. I år kompletteras den med en stor kaninutställning, för den som får nog av bara kräftor.
Nytt för i år är kräfttävlingen för de som har kokat de godaste kräftorna.
I Hästholmen får sex kräftkok lämnas in.
Sedan ska en jury bestående av Karin Pettersson, Inger Bjugård och Gunnar Björkman bedöma smak, konsistens, sälta med mera.
Samma tävling kommer även att hållas på festivalerna i Vadstena och Motala.
I Motala hålls finalen och vinnarna koras.