"Grundsmeten är hemligheten"

Glass ska ha hög klass. Det tycker Håkan och Karolina Johansson på 31:ans glass och kök. De tävlar för tredje året i glass-SM och har två medaljer att försvara.

Nu ska Håkan och Karolina Johansson tävla för tredje året i glass-SM.

Nu ska Håkan och Karolina Johansson tävla för tredje året i glass-SM.

Foto: Sune Johansson

Hästholmen2019-05-13 16:25

Guldmedaljen i klassen chokladglass för två år sedan skiner förstås blankast.

– Allt annat än medalj blir en besvikelse, säger Håkan Johansson.

Fyra chanser till medalj finns, för tävlingen har fyra klasser: pistageglass, citronsorbet, bananglass och glassmästarens val. i den sista klassen får de 14 tävlande tillverkarna välja sin egen favorit. För den som är totalbäst väntar prispengar och deltagande i en streetfood-festival i Stockholm senare i år.

På tisdag går tävlingen i Upplands Väsby och nu står makarna Johansson i sin glassbar i Hästholmen och smakar sig fram till vilken som egentligen är glassmästarens val. Är det äppelkaka, marsipan eller jordgubb med cheescake? Det finns att välja på.

– På sommaren har vi 120 smaker men vi har inte plats för alla samtidigt, säger Håkan.

De får inte ta med sig en redan gjord glass till tävlingen. Glassen ska göras på plats, sådana är reglerna.

Hemligheten med god glass ligger inte framför allt i smaksättningen, menar de, även om den förstås är viktig.

– Jag tror att det är grundreceptet som är viktigast. Det ska vara rätt proportioner av grädde, mjölk och socker, säger Karolina.

Sedan är det förstås själva processen. Smeten mixas ihop och värmebehandlas i pastören, smaksätts och blandas därefter under frysning. Åtta liter åt gången, lagom till ett glasstråg. Smakerna hämtar Johanssons i Italien där de också varit och utbildat sig i glasstillverkning. Sen chockfryses glassen i minus 35 grader en stund för att minska risken för kristallbildning varefter den hamnar i frysen tills det är dags att ta fram den i till försäljning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!