Grannar dömer ut utbyggnad

"Ensidigt, undermåligt, dåligt".Fyra fastighetsägare i Hästholmen är inte nådiga i sin kritik av den föreslagna hamnutbyggnaden.Stadsarkitekt Helene Eriksson tycker dock att deras argument är svaga.

hästholmen2004-07-29 04:44

För att hamnutbyggnaden ska kunna komma igång som planerat i höst krävs en ny och godkänd detaljplan.

Antalet båtplatser ska öka från 50 till 130 och en ny stenpir ska byggas som skydd för hamnen.

Detaljplanen har nu varit utställd under fyra veckors tid med möjligheter för berörda att lämna synpunkter på den.

Två yttranden har lämnats in. Ett från länsstyrelsen, som mest handlar om randanmärkningar, och ett från fyra ägare till två fastigheter vid hamnen, Agneta Tegnebo, Peder Tegnebo, Birgitta Pålsson och Henrik Tegnebo (är lika med delar av familjen Tegnebo i två generationer).

"Inte bara båtplatser"

Tegnebos saknar alternativa lösningar och skriver att "det skulle vara önskvärt med ett förslag som bättre tar tillvara hela Hästholmens intresse och inte endast ser till en ökning av antalet båtplatser".

De fortsätter:

"Ett exempel kan vara en pir längre norrut vid de naturliga klippor som finns där och som på ett naturligt och framsynt sätt integrerar en brygganläggning till den nya bebyggelse som planeras på den så kallade guldkusten och skapar utvecklingsmöjligheter och en attraktiv boendemiljö. Den nu föreslagna anläggningen förtätar ett redan begränsat utrymme och har inte någon lösning på parkeringsproblem och ökad trafikintensitet".

Den klagande kvartetten tycker vidare att avvägningen mellan det allmännas intresse och enskildas intresse blivit sned.

Inte hänsyn till boende

"Den förändring av förslaget som skett med endast marginell minskning av längden på flytbryggor, höjden på piren och minskning av pirens längd tar inte tillräcklig hänsyn till den omkringliggande boendemiljön".

De menar vidare att området är för litet för att utan väsentliga störningar rymma en anläggning som den planerade.

"Hela projektet är ensidigt konstruerat och utan hänsyn till motstående intressen, att befästa detta med en detaljplan förbättrar inte undermåligheten i projektet utan befäster för lång framtid ett dåligt förslag", skriver de i en frän slutkommentar.

Försämrar utsikten

Ödeshögs stadsarkitekt Helene Eriksson tror att det är den försämrade utsikten ut mot Vättern, till följd av den nya piren, som är det mest störande för dem som nu dömer ut planen.

-- Jag har läst deras yttrande och jag tycker inte att deras argument håller något vidare. Jag kan inte tycka att de lider så stor skada av det som föreslagits i detaljplanen att deras kritik ska behöva omöjliggöra en utveckling och utbyggnad av hamnen.

Hon menar att det på olika sätt ska bli miljöförbättringar, bättre ordning och mindre skräp i hamnen, och att det också gynnar grannfastigheterna.

-- Och det kulturhistoriska skyddet stärks av hamnbyggnaderna så de får inte förvanskas på något sätt.

-- Det blir ett 40-tal nya parkeringsplatser. Jag bedömer att det räcker, säger hon om påstående att p-frågan är olöst.

Åtskilliga är positiva

De klagande tycker att det blivit obalans mellan allmänna och enskilda intressen.

-- Fråga Hästholmenborna. Det är åtskilliga andra som är positiva till det här, kommenterar Helene Eriksson.

I nästa vecka ska miljötekniska nämnden ta slutlig ställning till planförslaget. Helene Eriksson förmodar att nämnden klubbar igenom det utan ändringar och att kommunfullmäktige i nästa steg slutligt antar det.

Peder Tegnebo, en av dem som dömer ut planen, finns med på ett hörn i både miljötekniska nämnden och kommunfullmäktige. Han är ersättare i båda organen, företrädande moderaterna.

Ingenting tyder på annat än att hans partikamrater är beredda att stödja planförslaget så som det är utformat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om