Glassen från Hästholmen tävlade i EM

Håkan Johansson på 31:ans Glass och kök är nöjd, trots att det inte blir VM för honom och hans glass.

Håkan Johansson på 31:ans i Hästholmen är nöjd med sin insats i glass-EM, även om den inte ledde till topplacering.

Håkan Johansson på 31:ans i Hästholmen är nöjd med sin insats i glass-EM, även om den inte ledde till topplacering.

Foto: Privat

Hästholmen2021-07-15 15:00

På tisdagen och onsdagen tävlade Håkan och Karolina Johansson med sin äppelpajglass i EM-tävlingen Gelato festival i italienska Bologna. De tre bästa glassarna går vidare till VM i glass i december.

– Jag nådde inte riktigt ända fram till prispallen, men jag är fantastiskt nöjd med en delad fjärdeplacering, säger Håkan Johansson.

Tävlingen var coronaanpassad och deltagarna var inte på plats utan tillverkade och beredde sin glass via länk.

– Det var jättehäftigt och kanonproffsigt. Vi gjorde glassen live via länk. Jag skickade bilder på hur han skulle göra, och visade vad han skulle lägga i smeten och hur mycket. Det tog ungefär en halvtimme, berättar Håkan Johansson.

I tisdags gjordes alla 15 finalisters glassar. På onsdagen skedde själva bedömningen tillsammans med en intervju med varje tävlingsdeltagare. Filmer visades från respektive glasstillverkning.

– Sedan smakade domarna på alla glassarna och ställde frågor om ingredienser. De var väldigt noga och ville vet allt, till exempel vilka äppelsorter jag använder, hur mycket socker och annat.

Vinnare blev en belgisk glass med gorgonzola och fikon, tvåa en tjeckisk glass med päronsmak och trea en holländsk glass. Förutom Hästholmenglassen fanns även en annan svensk i finalen, italienaren Angelo Scarfò med glassbar i Bromma. Hans glass var smaksatt med mandel och blåbär.

– Jag var så nära och det var jätteroligt att vara med, säger Håkan Johansson som förra säsongen hade 60 000 besökare i sin glassbar och räknar med ännu fler i år.

Karta: 31:ans glass och kök
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!