Fyrverkeri överglänste våreld

Tiderna förändras och sederna med dem. Valborgsmässoeld i all ära, fyrverkerier smäller högre. Speciellt för den som passar på att se både Hästholmens och Skänninges upp ifrån Omberg.

hästholmen2003-05-02 04:45

-- Vårelden är en symbolisk grej, och den är inte huvud- attraktionen längre. Det är fyrverkerierna istället, säger Ulf Hermansson.

Han är ordförande för Hästholmens IF som arrangerar valborgsfirandet i Hästholmen. Valborgsmässoeld på flotte i Hästholmen har funnits i ett 20-tal år, tror Ulf Hermansson. Sedan dess har fyrverkerierna tillkommit med den påföljden att allt fler tar sig upp på Omberg istället för att se dem därifrån.

-- Det går väl inte att hindra att folk åker till Ellen Key när vi skjuter fyrverkerier. Det är roligt att de tittar på fyrverkeriet, men då hör de inte vårtalet, köper inte korv och ger inga frivilliga bidrag i våra bössor.

Parkeringen full

Visserligen betalas större delen av fyrverkerierna av sponsorer, men insamling sker även på plats där HIF-killarna skakar uppfordrande på sina bössor.

Parkeringen uppe vid Ellen Keys Strand är redan full vid niotiden på kvällen. Där är det packat med bilar och husbilar. Endast platsen där informationstavlan skymmer utsikten mot Hästholmen är ledig.

Några av dem som sökt sig dit är Tina Nilsson och Thomas Karlsson med lilla Emmy från Västra Tollstad och Anita och Hans Lennartsson från Dags mosse.

-- Vi brukar inte åka ner till Hästholmen längre. Härifrån syns fyrverkerierna bättre, säger Anita Lennartsson.

De har hört vårtal förut, och eftersom det inte går att vara på två håll samtidigt har de valt den bästa utsiktspunkten istället. De riktigt entusiastiska passar dessutom på att fara bort mot Ombergsliden för att se Skänningefyrverkeriet därifrån.

Packat med folk

Nere i hamnen är det trots allt packat med folk, beredda att lyssna på årets vårtalare Conny Borgentoft. Han var målvakt i HIF på 60-talet. För 40 år sedan lämnade han Hästholmen, numera bor han i Stockholm men är fortfarande HIF-supporter.

Mötesplatser i allmänhet och Hästholmen i synnerhet var temat för vårtalet. Exempel på det senare var för honom fotbollsplanen, restaurang Vätterhästen som då kort och gott kallades fiket och naturligtvis själva hamnen. Hans far och farbröder var fiskare och själv var han simlärare i sin ungdom.

Förhoppningsvis hittade en och annan valborgsfirare på Omberg ner till Hästholmen lite senare på kvällen. Då blev det nämligen underhållning i hamncafét med trubaduren Robert Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om