Hushållningssällskapets roll i samhället har skiftat.
-- Tidigare var Hushållningssällskapet mer känt och utåtriktat. Jordbruksfrågor berörde då en större del av befolkningen än i dag, säger Christer Orrenius.
Inte desto mindre upplever sällskapet medvind. Ständig fortbildning, livslångt lärande och konsulthjälp ligger i tiden och är precis vad allt mer specialiserade lantbrukare behöver.
Sedan inträdet i EU har Hushållningssällskapet också tagit över den produktionsrådgivning som länsstyrelsens lantbruksenhet bedrivit.
Förr besattes ordförandeposten av landshövdingen, men av någon anledning ville Björn Eriksson inte axla just den rollen. När Christer Orrenius blev ordförande för fyra år sedan var det ett trendbrott som nu fortsatt genom att Staffan Danielsson övertagit ordförandeskapet.
I stället har Christer Orrenius upphöjts till hedersledamot, liksom förre ordföranden landshövdingen Rolf Wirtén, och kan på så sätt fortsätta att vara med i de årsmöten som sällskapet håller. En vana som kanske är svår att släppa eftersom han suttit med i styrelsen i 35 år, först som suppleant, sedan som ordinarie ledamot, vice ordförande och de senaste åren som dess ordförande.
Engagemanget i Hushållningssällskapet är inte arvoderat, endast ersättning för sammanträden och traktamente utgår.
Sin försörjning har Christer Orrenius hela tiden haft som lantbrukare på gården Sjöstorp strax utanför Ödeshög.
Numera har han flyttat därifrån till en villa i Hästholmen men fortsätter att hjälpa sonen Henrik Orrenius med allt från spannmålsodling och köttdjursuppfödning till den fotbollsgolf som startades för några år sedan.
Något som kommit till inom Hushållningssällskapet på senare år är landsbygdsrådgivningen. Det är ett sätt att få fler att satsa på bisysslor som snöröjning, jakt, livsmedelsförädling eller just fotbollsgolf.
Hushållningssällskapet i Östergötland är annars starkt inriktat på växtodling. Husdjurskonsulent saknas för närvarande. Däremot finns det byggnads, ekonomi- och matkonsulenter.
De cirka 3 000 medlemmarna servas av 25 anställda på kontoret i Linköping och försöksgården Klostergården i Vreta. Hushållningssällskapet äger också djursjukhuset i Linköping som är utarrenderat.
Länet är uppdelat i 16 hushållsgillen. Dessa väljer i sin tur ledamöterna i styrelsen. Av de sju styrelsemedlemmarna är endast en kvinna. Det om något borde förändras, tycker Christer Orrenius som dock pekar på svårigheterna.
-- Det gäller att hitta kvinnor som vill engagera sig vilket inte är så lätt. Men målsättningen är naturligtvis att det ska vara fifty fifty.