– Ikväll uppmärksammar vi att Vättern behöver skyddas och värnas. Svensk lagstiftning räcker inte för att avvärja de aktuella hoten, säger Rune Olsson, föreningen Aktion Rädda Vättern (ARV).
En eld sprakar i Hästholmens hamn under onsdagkvällen, cirka tio personer har samlats för att uppmärksamma det tillstånd som Försvarets materialverk fick av länsstyrelsen till provskjutning i Vättern för tio år sedan. Människor runt Vättern har denna kväll uppmanats att tända eldar likt gamla tiders vårdkasar. Dessa fungerade som en signal, en varning för fara. Rune håller ett vädjande tal till demokratiminister, Amanda Lind.
– Att detta tillstånd får fylla tio år är en sorg för vår demokrati och en skam för svensk miljöförvaltning.
Som Corren tidigare skrivit så råder delade meningar om provskjutningarnas påverkan på Vättern.
Rune nämner negativa följder som ARV anser tala emot skjutningarna.
– När spränggranater exploderar, skakar området kring hela Vättern. Det skadar fisk, rom och yngel. Samtidigt innebär granatsplitter och sprängämnesrester långsiktiga skadeverkningar. Detta sker även nära fiskeförbudsområden och under fiskens lekperiod.
ARV bildades för tio år sedan för att bevara Vättern som dricksvattentäkt, friskt ekosystem och unikt vattenområde.
– Ta initiativ till en grundlig granskning av hur Försvarets materialverks tillstånd kom till och hur det används idag. Verksamhet måste genomgå en ny miljöprövning, avslutar Rune Olsson i sitt vädjande tal till demokratiministern.