De ville riva fallfärdigt hus – förlorar strandtomten

I 99 år har fastigheten Alviken sträckt sig ner till Vätterns kant. Ägarna, Hans Karlsson och Eva Torenfält Karlsson vill nu riva det nästan hundra år gamla bostadshuset och bygga ett nytt. Men med strandskyddsdispensen de sökte och beviljades kom även en stor förändring av själva tomten där stranden blir allmänrättsligt område.

Bryggan och piren som blickar ut mot Ombergshjässan fick de dispens för och byggde 2015. Nu kommer den inte längre att vara deras privata område.

Bryggan och piren som blickar ut mot Ombergshjässan fick de dispens för och byggde 2015. Nu kommer den inte längre att vara deras privata område.

Foto: Hedda Themner

Hästholmen2020-07-14 08:00

– Det var vår livsdröm. Det är det vi har levt på med sjukdom och annat elände runtomkring. Det är här vi bor och hittar vår ro för själen. Att man kan göra så, i ett enda slag bara, säger Eva Torenfält Karlsson och håller tillbaka tårarna.

År 1999 var Eva och Hans på jakt efter ett sommarställe i Östergötland. Paret letade efter en strandtomt i flera år.

– Sedan såg Evas syster en radannons i Corren. "Handikappsanpassad bostad" stod det, det var det som var huvudnumret. Knappt läsbart i finstilt stod det "Strandtomt vid Vättern". Wow tänkte vi och ringde direkt, säger Hans Karlsson.

undefined
Udden, bryggan och berget bakom huset kommer inte längre att räknas som Hans och Evas tomt. Endast det som är klippt gräs är med i den nya tomtplatsavgränsningen.

Kärlek vid första ögonkastet. Trots novemberkyla och tre meter höga vågor föll de för Alviken. Strandtomten vid Vättern, precis söder om Hästholmen med utsikt över Ombergshjässan, blev deras paradis.

21 år senare kan drömmen om ett fridfullt pensionärsliv på Alviken gå i kras. Den 26 juni i år kom beslutet från Länsstyrelsen som vände upp och ned på planerna.

Hans och Eva vill bygga om sitt bostadshus på tomten. Huset är nästan 100 år gammalt och fallfärdigt. Paret vill ha en enplansvilla som de kan bli gamla i.

Den 17 december 2018 gav Ödeshögs kommun strandskyddsdispens för att Hans och Eva skulle få riva det befintliga huset och bygga ett nytt. Men Länsstyrelsen valde att överpröva beslutet i januari 2019. Sedan började processen som skulle ta ett och ett halvt år. 

undefined
Hans och Eva föll för Alviken innan de ens hade fått se insidan av husen.

Hans är inte nöjd med hur Länsstyrelsen har skött arbetet. När handläggaren han hade haft kontakt med slutade svara ringde han till slut chefen för avdelningen. Det visade sig att handläggaren hade slutat och de hade inte fått någon ny. 

Det skulle dröja till den 28 april 2020 innan det hände något. Då kom fyra personer från Länsstyrelsen till Alviken för att inspektera. De tittade bland annat på piren och bryggan som Hans och Eva sökte strandskyddsdispens för hos Länsstyrelsen 2015 och beviljades att bygga.

– Det slutgiltiga beslutet kom den 26 juni i år. Jag gick in, som jag gör varje dag, och tittade i diariet. Så stod vårt ärende som avslutat där. Jag hade inte blivit meddelad, säger Hans.

undefined
Hans Karlsson står på udden som inte längre kommer att höra till deras tomt, men som de haft som sin i över 20 år.

Det Länsstyrelsen kom fram till var att paret får strandskyddsdispens. Men i samband med beslutet så har även en tomtplatsavgränsning gjorts. Stora delar av tomten ska enligt avgränsningen bli allmänrättsligt tillgängligt område. 

Det är dels ett berg som ligger mellan huset och Östgötaleden som avskiljs från tomten. Men även stranden och udden blir allmänrättsligt tillgängligt område. Och bryggan som de fick dispens för att bygga 2015 blir inte heller deras egen utan även den blir tillgänglig för allmänheten.

– Att "konfiskera" större delar av tomten ger kanske allmänheten några promille större yta för allemansrättsligt tillträde. Detta kan inte sägas påverka strandskyddets syften så pass att man kan begå våld mot den enskildes rätt, säger Hans.

undefined
Den lilla stranden som de har gjort i ordning kommer inte heller att tillhöra tomten.

Den nya tomtplatsavgränsningen innebär inte bara att Hans och Eva förlorar det unika med tomten, som var anledningen till att de köpte Alviken. Det innebär också att fastigheten minskar i värde väsentligt.

Hans har värderat tomten som den är i dag, men han har också gjort en värdering av tomten utan udden och utan en bit mark ovanför huset. Det var ett värstascenario Hans ritade upp innan han fick Länsstyrelsens beslut. 

Den tomt som Länsstyrelsen nu beslutat om blir ytterligare av med både brygga, strand och en stor del mark som vetter mot Östgötaleden.

– Mäklaren värderade och halverade värdet på fastigheten med mitt värstascenario. Vi kan inte sälja den här tomten och undanhålla att Länsstyrelsen har lagt embargo på användandet av tomten. Det är ett starkt enskilt intresse bara det. Att vi vill bo här i en ny kåk är också ett starkt enskilt intresse.

undefined
Huset är nästan hundra år gammalt. Hans och Eva vill riva det och bygga ett nytt på samma plats.

Men Hans har inte gett upp. Även om ålder och sjukdom börjar sätta käppar i hjulen så tänker han driva ärendet vidare och överklaga till mark- och miljödomstolen. Han och Eva har fortfarande siktet inställt på att bygga drömhuset på Alviken.

– Vi har sagt att vi måste börja bygga om tre år, sedan kanske vi blir för gamla för att genomföra det. Vi vill ju helst kunna bo i det också. Inte bara bli färdiga med det och grävas ner, säger Hans och fortsätter att bläddra bland sina papper. 

Strandskydd

Strandskyddets syften är att trygga förutsättningar för allmänrättslig tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för växt- och djurlivet i vatten och på land.

En anledning till att man får strandskyddsdispens är att marken redan är i anspråkstagen så att det saknar betydelse för strandskyddets syfte. 

Man måste även ha ett särskilt skäl till dispensen och ett eget intresse. Den enskildes intresse måste vara starkt.

Källa: Naturvårdsverket, Miljöbalken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!