De lämnade stan för idyllen: Nu är deras fritis hotat

Rör inte vårt fritidshem. Det är budskapet från oroliga föräldrar till Ödeshögs styrande om förslaget att lägga ner Rödingen.

Michael Ernst (FI) är kritisk mot hela utredningen och tycker att kommunen bör  tänka tvärtom och satsa i Västra Tollstad i stället för att lägga ner fritidshemmet.

Michael Ernst (FI) är kritisk mot hela utredningen och tycker att kommunen bör tänka tvärtom och satsa i Västra Tollstad i stället för att lägga ner fritidshemmet.

Foto: Anna Bennich

Hästholmen2021-03-09 07:00

I en idyllisk miljö vid Västra Tollstad kyrka i utkanten av Hästholmen ligger fritidshemmet Rödingen. Här går barn från förskoleklass upp till och med årskurs fyra. Stora delar av tiden tillbringar barnen utomhus vid Vättern och på Omberg. Sedan i höstas har fritidshemmet Natur- och utelivsprofil. 

I en lokalutredning som presenterades i förra veckan finns bland annat ett förslag om att fritidshemmet Rödingen ska läggas ner och samlokaliseras med skolan i Rök för att spara pengar.

– När vi fick höra det här blev vi otroligt arga, säger Ola Persson och Charlotta Bendz som har barn på fritidshemmet. Rödingen var ett skäl till att vi valde att flytta hit till Hästholmen. 

Att de hamnade i Hästholmen var en slump. Och det berodde på den varma sommaren 2018.

– Vi var på väg från Jönköping till Stockholm när vi var tvungna att stanna för att barnen inte skulle få värmeslag. I vanliga fall svischade vi bara förbi Ödeshög men den här gången stannade vi och hamnade i Hästholmen, berättar Ola Persson. 

– Vi blev förälskade direkt och tillbaka i Stockholm bestämde vi oss för att försöka få tag i ett semesterhus här, säger Charlotta Bendz. 

Året därpå köpte de sitt hus. När pandemin slog till började de arbeta hemma på distans. Sedan i augusti bor de permanent i Hästholmen. De båda barnen, sju respektive fem år, går i Röks skola och på Ellen Keys förskola i Hästholmen. Efter skolan åker sonen med skolskjutsen till Rödingen.

– Här får barnen en magisk uppväxt, säger Charlotta Bendz. Rödingen är helt fenomenal. Barnen är utomhus, de gör utflykter till Omberg, badar i Vättern på somrarna och går på öringsafari. Det här är livskvaliteten som ger attraktionskraft till barnfamiljer att flytta till Hästholmen.

– Det har verkligen varit fantastiskt bra här hela, hela tiden, säger Ola Persson. Skulle fritidshemmet flytta till Rök förloras hela naturaspekten med närheten till Omberg och Vättern. Och forskning har visat att det är bra på alla möjliga sätt att barn vistas utomhus.

Camilla Linusson är en av pedagogerna på Rödingen. Hon tror inte att utredaren inser vilken verksamhet som bedrivs på fritidshemmet eller hur mycket den gynnar kommunen utåt. 

– Han har inte ens besökt oss i Rödingen. Att vi nyss fick beviljat att profilera oss som Natur- och Utelivsfritids känns som ett hån då hela vår verksamhet bygger på närheten till Omberg och Vättern, säger hon.

undefined
Michael Ernst (FI) är kritisk mot hela utredningen och tycker att kommunen bör tänka tvärtom och satsa i Västra Tollstad i stället för att lägga ner fritidshemmet.

Fritidspolitikern Michael Ernst (FI) är kritisk till hela lokalutredningen där förslaget om att lägga ner fritidshemmet utgör en del. I samband med att utredningen presenterades på kommunstyrelsens informationsmöte på tisdagen hade han en hel del att säga om den.

– Det handlar inte bara om Rödingen, säger han. Jag är kritisk till hur hela utredningen kom till. Och den har ett starkt fokus på att centralisera verksamheten till Ödeshögs centrum, trots att det är landsbygden, Hästholmen och naturen som attraherar nya invånare.

Enligt utredaren behöver förskoleklass, skola och fritidshem vara samlokaliserad för att klara de nationella kraven i skollag och läroplaner. Det hävdar Michael Ernst är fel:

– I läroplanen står det att elever ska erbjudas utbildningsplats vid eller så nära skolan om möjligt. Och det uppfyller Rödingen med råge. Rödingen samarbetar med skolan och följer upp skolans arbete på ett oklanderligt sätt. Här görs läxorna direkt efter skolan. En av personalen jobbar förmiddagar i Rök och följer upp förmiddagens undervisning, lär vidare och utvecklar ämnena praktiskt på Rödingen.

– Hänvisningen till läroplanen är nog bara en rökridå, allt egentligen handlar om att tjäna pengar, säger Camilla Linusson. Jag tycker att de ska vända på tanken och fundera över hur de kan tjäna pengar på oss i stället.

I och med att naturprofilen beviljades kan elever från hela Ödeshögs kommun ansöka om plats på Rödingen. 

– Vi har fått tre elever från Ödeshög sedan dess, berättar Camilla Linusson. Och flera familjer har valt att flytta hit från andra kommuner efter att de hört talas om oss och önskat att deras barn ska gå hos oss.

Än så länge är flytten och samlokaliseringen av Rödingen till Röks skola bara ett av flera förslag i lokalutredningen. Nu är det upp till politikerna att fatta beslut om hur kommunen ska gå vidare.

– Vi förstår oron, men det här är bara ett underlag för oss, säger kommunalrådet Annicki Oscarsson (Kd). Utredningen ska nu tas med i planeringsberedningen som en del i budgetprocessen. Inga beslut är fattade än.

Bakgrunden till lokalutredningen är enligt Annicki Oscarsson att kommunen hade ett stort underskott 2019 men också för att man ser stora investeringsbehov i skolans lokaler. Eftersom lokaler står för en stor kostnad fattades beslut om att se över hur mycket lokalytor som finns i kommunen och vilka behov som finns i framtiden. Nu påbörjas arbetet för politikerna att ta ställning till utredarens olika förslag. Vad det kommer att betyda för Rödingen återstår att se.

– Vi tycker att Rödingen fungerar mycket bra och att fritidshemmet är populärt.  Jag kan dock inte förekomma processen utan nu får politiken ta ställning till de förslag som finns i utredningen. Vi måste först ta ställning till vilken inriktning vi vill ha i kommunen. Och landsbygden är en viktig del, säger Annicki Oscarsson.

Lokalutredningen

I augusti 2020 beslutade kommunstyrelsen att framtida lokalbehov för kommunens verksamheter skulle utredas. Skolor, fritidshem och Kulturskolan är en del av de verksamheter som berörs och som kan behöva nya eller förändrade lokaler. Det gäller förutom Rödingen främst låg- och mellanstadieskolan Fridtjuv Bergsskolan men även andra verksamheter. Nu ska utredningen tas med i planeringsberedningen inför höstens budget. För politikerna betyder det att de ska ta ställning till utredarens förslag.

Karta: Västra Tollstads kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!